przepis-na-kobiete.pl

Banica z serem feta • przepis • składniki • przygotowanie

Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Banica z serem feta

Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Czas przygotowania
95 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciasto filo - 500 g
ząbek czosnku - 3 szt.
jajko - 3 szt.
jogurt grecki - 400 g
masło - 150 g
pieprz biały - 2 szczypty
ser feta - 800 g
oregano suszone - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE:
Ser feta przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Jedną łyżkę jogurtu odkładamy do miseczki, a resztę dodajemy do fety. Dodajemy jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
2.NATŁUSZCZAMY I FASZERUJEMY CIASTO FILO:
Masło rozpuszczamy w rondelku (nie klarujemy). Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy.
3.NADZIEWAMY CIASTO FILO:
Na natłuszczony arkusz ciasta filo nakładamy porcje nadzienia i rozprowadzamy je nierównomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając nadzienie w środku. Końcówki rulonu odcinamy. Rulon z nadzieniem zwijamy do środka, formując ślimaka, którego następnie przekładamy do tortownicy (na sam środek formy).
4.PIECZEMY I PODAJEMY BANICĘ:
Do odłożonej wcześniej 1 łyżki jogurtu wbijamy jajko i rozmącamy je za pomocą widelca. Miksturę rozprowadzamy po wierzchu banicy za pomocą pędzelka.
Banica z serem feta

Czas przygotowania

95 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE

Ser feta przekładamy do miski i rozdrabniamy za pomocą widelca. Jedną łyżkę jogurtu odkładamy do miseczki, a resztę dodajemy do fety. Dodajemy jajka, posiekany czosnek, oregano i pieprz. Dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.

2

NATŁUSZCZAMY I FASZERUJEMY CIASTO FILO

Masło rozpuszczamy w rondelku (nie klarujemy). Zdejmujemy z ognia, mieszamy i odstawiamy.

3

NADZIEWAMY CIASTO FILO

Na natłuszczony arkusz ciasta filo nakładamy porcje nadzienia i rozprowadzamy je nierównomiernie po całej powierzchni. Ciasto zwijamy w rulon, zamykając nadzienie w środku. Końcówki rulonu odcinamy. Rulon z nadzieniem zwijamy do środka, formując ślimaka, którego następnie przekładamy do tortownicy (na sam środek formy).

4

PIECZEMY I PODAJEMY BANICĘ

Do odłożonej wcześniej 1 łyżki jogurtu wbijamy jajko i rozmącamy je za pomocą widelca. Miksturę rozprowadzamy po wierzchu banicy za pomocą pędzelka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5458 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

909,7 kcal

🥑

Tłuszcz

56,7 g

🌾

Węglowodany

59,6 g

🥬

Błonnik

3 g

💪

Białko

38,5 g

Podobne przepisy