przepis-na-kobiete.pl

Strudel makowy • przepis • składniki • przygotowanie

Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Strudel makowy

Pachnące kruche ciasto wypełnione słodkim makowo-bakaliowym nadzieniem. Deser, na który skusi się niejeden łasuch.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

pomarańcza - 1 szt.
jajko - 7 szt.
cukier - 75 g
masło - 120 g
masa makowa - 0,5 kg
mąka pszenna - 500 g
mleko - 200 ml
orzech włoski - 80 g
rodzynki - 100 g
skórka z pomarańczy, tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 2 łyżki
drożdże świeże - 50 g
woda - 2 łyżki
cukier puder - 10 łyżek

Instrukcje przygotowania

1.ZANIM ZACZNIEMY MOCZYMY:
rodzynki w rumie.
2.ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO:
35°C (termoobieg).
3.CIASTO MLEKO ZAGOTOWUJEMY,:
stopniowo wsypujemy 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
4.STUDZIMY I DODAJEMY:
pokruszone drożdże. MIESZAMY.
5.CIASTO PRZEKŁADAMY DO:
miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.
6.NA PATELNI ROZPUSZCZAMY:
120 g masła.
7.ŻÓŁTKA Z CUKREM:
ubijamy na jednolitą, puszystą masę.
8.DO MISKI MIKSERA:
wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem.
9.WYRABIAMY PRZEZ CHWILĘ,:
stopniowo dodając 400 g mąki.
10.DODAJEMY LEKKO OSTUDZONE,:
rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
11.CIASTO WYCIĄGAMY Z:
miksera i wyrabiamy je ręcznie na blacie.
12.WKŁADAMY DO MISECZKI,:
przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.
13.FARSZ POSIEKANE ORZECHY:
i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. MIESZAMY.
14.ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z:
pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy do masy makowej. MIESZAMY.
15.WYROŚNIĘTE CIASTO WYRABIAMY:
na blacie posypanym mąką.
16.CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA:
grubość około 2 cm.
17.PO ROZWAŁKOWANIU CIASTO:
przekładamy na pergamin i wykładamy na nie masę makową.
18.ZA POMOCĄ PERGAMINU:
zwijamy delikatnie makowiec w rulon.
19.OBA KOŃCE CIASTA:
podwijamy pod spód.
20.ZAWIJAMY CAŁOŚĆ W:
pergamin i wkładamy do piekarnika na 15 minut.
21.PO 15 MINUTACH:
zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut.
22.JAK PODAWAĆ UPIECZONE:
ciasto zostawiamy, aby ostygło.
23.W MISECZCE UCIERAMY:
cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru.
24.PRZESTUDZONY STRUDEL MAKOWY:
polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.
Strudel makowy

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ZANIM ZACZNIEMY MOCZYMY

rodzynki w rumie.

2

ROZGRZEWAMY PIEKARNIK DO

35°C (termoobieg).

3

CIASTO MLEKO ZAGOTOWUJEMY,

stopniowo wsypujemy 80 g mąki i bardzo energicznie mieszamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

4

STUDZIMY I DODAJEMY

pokruszone drożdże. MIESZAMY.

5

CIASTO PRZEKŁADAMY DO

miseczki, przykrywamy lnianą ściereczką i wkładamy do piekarnika na 20-25 minut.

6

NA PATELNI ROZPUSZCZAMY

120 g masła.

7

ŻÓŁTKA Z CUKREM

ubijamy na jednolitą, puszystą masę.

8

DO MISKI MIKSERA

wkładamy wyrośnięte ciasto, dodajemy żółtka ubite z cukrem.

9

WYRABIAMY PRZEZ CHWILĘ,

stopniowo dodając 400 g mąki.

10

DODAJEMY LEKKO OSTUDZONE,

rozpuszczone masło i nadal wyrabiamy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

11

CIASTO WYCIĄGAMY Z

miksera i wyrabiamy je ręcznie na blacie.

12

WKŁADAMY DO MISECZKI,

przykrywamy ściereczką i ponownie wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut.

13

FARSZ POSIEKANE ORZECHY

i namoczone rodzynki dodajemy do masy makowej. MIESZAMY.

14

ŚCIERAMY SKÓRKĘ Z

pomarańczy i wyciskamy sok z 1/2 pomarańczy do masy makowej. MIESZAMY.

15

WYROŚNIĘTE CIASTO WYRABIAMY

na blacie posypanym mąką.

16

CIASTO ROZWAŁKOWUJEMY NA

grubość około 2 cm.

17

PO ROZWAŁKOWANIU CIASTO

przekładamy na pergamin i wykładamy na nie masę makową.

18

ZA POMOCĄ PERGAMINU

zwijamy delikatnie makowiec w rulon.

19

OBA KOŃCE CIASTA

podwijamy pod spód.

20

ZAWIJAMY CAŁOŚĆ W

pergamin i wkładamy do piekarnika na 15 minut.

21

PO 15 MINUTACH

zwiększamy temperaturę do 180°C i pieczemy przez kolejne 40 minut.

22

JAK PODAWAĆ UPIECZONE

ciasto zostawiamy, aby ostygło.

23

W MISECZCE UCIERAMY

cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody aż do uzyskania lukru.

24

PRZESTUDZONY STRUDEL MAKOWY

polewamy lukrem i dekorujemy skórką pomarańczową.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4702,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

391,9 kcal

🥑

Tłuszcz

16,4 g

🌾

Węglowodany

51,5 g

🥬

Błonnik

11,3 g

💪

Białko

11,3 g

Podobne przepisy