przepis-na-kobiete.pl

Zwijane zrazy wołowe • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Zwijane zrazy wołowe

Poznaj klasyczny przepis Karola Okrasy na zrazy wołowe z ogórkiem kiszonym i boczkiem.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
ogórek kiszony - 2 szt.
olej - 2 łyżki
smalec - 50 g
sól - 1 szczypta
majeranek suszony - 1 szczypta
woda - 250 ml
musztarda dijon - 1 łyżka
boczek wędzony w plastrach - 100 g
mąka pszenna - 20 g
udziec wołowy - 1000 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY CEBULĘ I OGÓRKI:
Cebulę kroimy w piórka, a ogórki kiszone w cienkie paski. Podsmażamy na odrobinie smalcu, doprawiamy solą i pieprzem.
2.ZWIJAMY ZRAZY:
Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Układamy kolejno plastry boczku oraz podsmażoną cebulę z ogórkiem. Zrazy zwijamy i związujemy sznurkiem. Oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu na brązowy kolor. Układamy w naczyniu żeliwnym, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1,5 godziny.
3.REDUKUJEMY SOS:
Zrazy wyjmujemy. Powstały sos redukujemy, doprawiamy musztardą i majerankiem.
Zwijane zrazy wołowe

Czas przygotowania

120 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY CEBULĘ I OGÓRKI

Cebulę kroimy w piórka, a ogórki kiszone w cienkie paski. Podsmażamy na odrobinie smalcu, doprawiamy solą i pieprzem.

2

ZWIJAMY ZRAZY

Mięso kroimy w plastry o szerokości ok. 1,5 cm i rozbijamy tłuczkiem. Każdy plaster mięsa smarujemy musztardą i posypujemy majerankiem. Układamy kolejno plastry boczku oraz podsmażoną cebulę z ogórkiem. Zrazy zwijamy i związujemy sznurkiem. Oprószamy mąką i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanym smalcu na brązowy kolor. Układamy w naczyniu żeliwnym, podlewamy wodą i dusimy na wolnym ogniu do miękkości przez ok. 1,5 godziny.

3

REDUKUJEMY SOS

Zrazy wyjmujemy. Powstały sos redukujemy, doprawiamy musztardą i majerankiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1958,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

326,4 kcal

🥑

Tłuszcz

15,4 g

🌾

Węglowodany

7,8 g

🥬

Błonnik

39,7 g

💪

Białko

39,7 g

Podobne przepisy