przepis-na-kobiete.pl

Zupa fasolowa tradycyjna • przepis • składniki • przygotowanie

Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Zupa fasolowa tradycyjna

Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni

Składniki

fasola biała - 300 g
bulion warzywny - 1,2 l
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 2 szt.
ziemniak - 4 szt.
marchew - 2 szt.
boczek parzony - 200 g
kiełbasa - 200 g
cebula - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
papryka mielona słodka - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,25 łyżeczki
sól - 0,5 łyżeczki
majeranek - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ:
Z namoczonej fasoli odlewamy wodę i przepłukujemy ziarna świeżą wodą. Przekładamy ją do garnka. Podgrzewamy bulion.
2.GOTUJEMY FASOLĘ:
Wlewamy bulion warzywny do garnka z fasolą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 35 minut.
3.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Ziemniaki i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy je w kostkę. Do gotującej się fasoli dodajemy marchew i gotujemy 8 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 12-15 minut. Warzywa powinny być miękkie.
4.PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK, CEBULĘ I KIEŁBASĘ:
W międzyczasie kroimy boczek na małe kawałki i smażymy na zimnej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Gdy boczek się zrumieni, dodajemy do niego poszatkowaną cebulę. Smażymy i w międzyczasie w półplasterki kroimy kiełbasę ora, z siekamy czosnek. Dodajemy na patelnię i podsmażamy, by kiełbasa również się zrumieniła, a czosnek oddał swój aromat.
5.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Gdy warzywa w garnku są już miękkie, dodajemy do zupy zawartość patelni.
6.DOPRAWIAMY ZUPĘ:
Dodajemy paprykę, pieprz i sól. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.
7.DODAJEMY MAJERANEK:
Na koniec dodajemy majeranek roztarty w dłoniach. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Zupa gotowa!
Zupa fasolowa tradycyjna

Czas przygotowania

100 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 7

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FASOLĘ

Z namoczonej fasoli odlewamy wodę i przepłukujemy ziarna świeżą wodą. Przekładamy ją do garnka. Podgrzewamy bulion.

2

GOTUJEMY FASOLĘ

Wlewamy bulion warzywny do garnka z fasolą. Dodajemy ziele angielskie oraz liście laurowe. Przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zupa zacznie się gotować, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 35 minut.

3

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Ziemniaki i marchew myjemy oraz obieramy. Kroimy je w kostkę. Do gotującej się fasoli dodajemy marchew i gotujemy 8 minut. Następnie dodajemy ziemniaki i gotujemy kolejne 12-15 minut. Warzywa powinny być miękkie.

4

PRZYGOTOWUJEMY BOCZEK, CEBULĘ I KIEŁBASĘ

W międzyczasie kroimy boczek na małe kawałki i smażymy na zimnej patelni, aż tłuszcz się wytopi. Gdy boczek się zrumieni, dodajemy do niego poszatkowaną cebulę. Smażymy i w międzyczasie w półplasterki kroimy kiełbasę ora, z siekamy czosnek. Dodajemy na patelnię i podsmażamy, by kiełbasa również się zrumieniła, a czosnek oddał swój aromat.

5

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Gdy warzywa w garnku są już miękkie, dodajemy do zupy zawartość patelni.

6

DOPRAWIAMY ZUPĘ

Dodajemy paprykę, pieprz i sól. Gotujemy pod przykryciem przez 5 minut, aby wszystkie smaki się połączyły.

7

DODAJEMY MAJERANEK

Na koniec dodajemy majeranek roztarty w dłoniach. Mieszamy i gotujemy przez chwilę, aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły. Zupa gotowa!

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2693,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

384,8 kcal

🥑

Tłuszcz

27,2 g

🌾

Węglowodany

24,3 g

🥬

Błonnik

4,4 g

💪

Białko

7,3 g

Podobne przepisy

Zupa fasolowa tradycyjna - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl