Zawijany kulebiak orkiszowy z kapustą i wędzoną śliwką • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis Mai na orkiszową wersję kulebiaka z kapustą i wędzoną śliwką. Będzie pysznie!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZPUSZCZAMY DROŻDŻE, GOTUJEMY KASZĘ
Mleczko kokosowe lekko podgrzewamy. Drożdże rozrabiamy w kubku z ciepłym mlekiem kokosowym i łyżką syropu, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Kaszę przepłukujemy na gęstym sicie, podprażamy w rondlu i gotujemy w proporcji 1:2 (1 miarka kaszy na 2 miarki wody). Gotujemy, aż kasza wchłonie całą wodę, odstawiamy do ostygnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Suszone grzyby płuczemy, przekładamy do kubka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 15 minut. Roztapiamy łyżkę masła klarowanego i przekładamy do większej miski, dodajemy migdały, pracujący zaczyn, mąkę orkiszową, szczyptę soli i pieprzu. Całość mieszamy łyżką, przekładamy na blat lub stolnicę i wyrabiamy przez 10-15 minut. Ciasto przekładamy do miski, zakrywamy czystą bawełnianą ściereczką i wstawiamy do nagrzanego do 50°C piekarnika na ok. 30 minut. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
SMAŻMY KAPUSTĘ ZE ŚLIWKAMI I GRZYBAMI
Kapustę kiszoną, wędzone śliwki i namoczone grzyby (wodę zachowujemy) drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę lub dwie masła klarowanego, podsmażamy poszatkowaną kapustę ze śliwkami i grzybami. Dodajemy sok, wodę z moczenia grzybów, liść laurowy, pieprz i sól do smaku. Smażymy na średnim ogniu, aż cały sok z kapusty odparuje. Wyjmujemy liść laurowy, dodajemy 2-3 łyżki ugotowanej kaszy orkiszowej i odstawiamy do ostygnięcia.
FASZERUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze raz na blacie. Rozwałkowujemy tak, aby powstał prostokąt, najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia. Wykładamy kapuściany farsz i zwijamy ciasto delikatnie wzdłuż krótszego boku. Możemy zawinąć obie końcówki pod spód i tak wstawić do pieca (dla bardziej zaawansowanych – sklejamy tylko górną część, zostawiając 5 cm od góry, rozcinamy ostrym nożem wzdłuż i delikatnie zaplatamy, przekładając raz jedną, raz drugą część, podobnie jak przy formowaniu strucli).
PIECZEMY KULEBIAK
Odstawiamy z powrotem do piekarnika, żeby ciasto podrosło. Po 15 minutach zwiększamy temperaturę do 180°C (termoobieg + grzałka góra i dół) i pieczemy na złoty kolor przez ok. 20 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1967,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
327,9 kcal
Tłuszcz
10,9 g
Węglowodany
50,2 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tradycyjny żurek na zakwasie
Prawdziwy smak Świąt Wielkanocnych zaprosisz do kuchni razem z przepisem Karola! Podaj bliskim tradycyjny żurek na zakwasie z białą kiełbasą, ziemniakami i chrzanem.

Pesto z rukoli
Pesto z rukoli to jeden z niezwykle pysznych wariantów klasycznego pesto alla Genovese. Wymiana delikatnej bazylii na intensywną, lekko pikantną rukolę dodaje pesto charakteru, czyniąc je idealnym dodatkiem do wielu potraw. Jak przygotować pyszne pesto na bazie rukoli? Poznaj nasz przepis!

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka duszone w sosie z fasolą z sałatką z buraków
Pikantne połączenie soczystego mięsa, aromatycznego sosu i pożywnych warzyw. To sekret na danie rodem z Meksyku!

Płatki owsiane i granola
Pożywne i smaczne śniadanie? Tak! Z domową granolą i kokosową owsianką według przepisu Kingi Paruzel!

Tort sushi
Prawdziwa uczta dla miłośników kuchni w japońskim stylu! Elegancki, pięknie udekorowany tort sushi przypomina ogromną rolkę, a bogactwo zamkniętych w nim smaków zaspokoi apetyt wszystkich gości.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby
Poznaj trzy sprawdzone sposoby na domowe lody! Dla dzieci, dorosłych i wszystkich miłośników tych letnich deserów!

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Zapiekanka śledziowa z Camembertem, ziemniakami i porem
Przekonaj się, jak w Bretanii przygotowuje się zapiekankę ze śledziem w roli głównej.