przepis-na-kobiete.pl

Zupa z cukinii - krem z grzankami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Zupa z cukinii - krem z grzankami

Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

bagietka - 1 szt.
bulion warzywny - 750 ml
cebula - 1 szt.
cukinia - 700 g
czosnek niedźwiedzi - 60 g
oliwa z oliwek - 20 ml
pieprz czarny - 1 szczypta
serek śmietankowy - 30 g
sok z cytryny - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
śmietana 30% - 75 g
ziemniak - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY ZUPĘ:
Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku wraz z cebulą na gorącej oliwie przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do miękkości.
2.ŁĄCZYMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI Z SERKIEM:
Czosnek niedźwiedzi myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą.
3.PIECZEMY GRZANKI:
Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Z bagietki odkrawamy 8 kromek. Kromki bagietki układamy obok siebie na blasze do pieczenia i podpiekamy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Rozkładamy na nich krem z czosnkiem niedźwiedzim i podajemy z zupą.
Zupa z cukinii - krem z grzankami

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY ZUPĘ

Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i myjemy. Cukinię oczyszczamy, oba składniki kroimy w dużą kostkę. Podsmażamy w garnku wraz z cebulą na gorącej oliwie przez 3 minuty. Doprawiamy solą i pieprzem, dolewamy bulion i zagotowujemy. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut do miękkości.

2

ŁĄCZYMY CZOSNEK NIEDŹWIEDZI Z SERKIEM

Czosnek niedźwiedzi myjemy i drobno siekamy. Mieszamy z serkiem śmietankowym i odrobiną soku z cytryny, doprawiamy solą.

3

PIECZEMY GRZANKI

Zupę miksujemy blenderem, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Z bagietki odkrawamy 8 kromek. Kromki bagietki układamy obok siebie na blasze do pieczenia i podpiekamy przez 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C. Rozkładamy na nich krem z czosnkiem niedźwiedzim i podajemy z zupą.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1458,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

364,6 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

51,3 g

🥬

Błonnik

10 g

💪

Białko

10 g

Podobne przepisy