przepis-na-kobiete.pl

Jesiotr w sosie oliwkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.

Jesiotr w sosie oliwkowym

Rozpływająca się w ustach pyszna ryba w delikatnej panierce, podana ze śmietanowym sosem z zielonych oliwek.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula - 1 szt.
bulion warzywny - 250 ml
ząbek czosnku - 3 szt.
jesiotr - 600 g
koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
mąka pszenna - 100 g
olej rzepakowy - 2 łyżki
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta
śmietana 18% - 2 łyżki
oliwki zielone - 25 g

Instrukcje przygotowania

1.RYBĘ MYJEMY, OSUSZAMY,:
oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.
2.NA PATELNIĘ WRZUCAMY:
posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia.
3.DODAJEMY BULION, CHWILĘ:
gotujemy, dodajemy koncentrat, posiekane oliwki i śmietanę. MIKSUJEMY.
4.RYBĘ OBTACZAMY W:
mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.
5.
POLEWAMY SOSEM.
Jesiotr w sosie oliwkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

RYBĘ MYJEMY, OSUSZAMY,

oprószamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny.

2

NA PATELNIĘ WRZUCAMY

posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy do zeszklenia.

3

DODAJEMY BULION, CHWILĘ

gotujemy, dodajemy koncentrat, posiekane oliwki i śmietanę. MIKSUJEMY.

4

RYBĘ OBTACZAMY W

mące, smażymy na rozgrzanym tłuszczu.

5

POLEWAMY SOSEM.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1320,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264,1 kcal

🥑

Tłuszcz

10 g

🌾

Węglowodany

20 g

🥬

Błonnik

22,5 g

💪

Białko

22,5 g

Podobne przepisy