przepis-na-kobiete.pl

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku • przepis • składniki • przygotowanie

Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku

Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

oliwa z oliwek - 2 łyżki
krewetki tygrysie - 60 szt.
cebula dymka - 0,5 szt.
wino białe - 150 ml
botwina - 0,5 szt.
ząbek czosnku - 3 szt.
groszek cukrowy - 150 g
masło - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
sok z cytryny - 50 ml
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY:
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
2.KREWETKI KREWETKI MYJEMY,:
osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie.
3.KREWETKI NACINAMY I:
oczyszczamy.
4.NASTĘPNIE MARYNUJEMY JE:
w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku.
5.ODSTAWIAMY NA 15:
minut.
6.KREWETKI OBSMAŻAMY NA:
patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
7.MAŚLANY SOS Z:
BOTWINKI I CZOSNKU Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek.
8.DODAJEMY WINO I:
gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem.
9.UMYTĄ BOTWINKĘ KROIMY:
w poprzek, liście oddzielamy od łodyg.
10.DO SOSU DODAJEMY:
pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
11.NA SAM KONIEC:
dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki.
12.GDY SOS ZGĘSTNIEJE:
zbyt mocno, możemy dolać trochę wody.
13.DO GOTOWEGO SOSU:
przekładamy krewetki, podgrzewamy.
14.WYKŁADAMY NA:
talerze.
15.PROPOZYCJA PODANIA KREWETKI:
możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.

2

KREWETKI KREWETKI MYJEMY,

osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie.

3

KREWETKI NACINAMY I

oczyszczamy.

4

NASTĘPNIE MARYNUJEMY JE

w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku.

5

ODSTAWIAMY NA 15

minut.

6

KREWETKI OBSMAŻAMY NA

patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.

7

MAŚLANY SOS Z

BOTWINKI I CZOSNKU Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek.

8

DODAJEMY WINO I

gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem.

9

UMYTĄ BOTWINKĘ KROIMY

w poprzek, liście oddzielamy od łodyg.

10

DO SOSU DODAJEMY

pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

11

NA SAM KONIEC

dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki.

12

GDY SOS ZGĘSTNIEJE

zbyt mocno, możemy dolać trochę wody.

13

DO GOTOWEGO SOSU

przekładamy krewetki, podgrzewamy.

14

WYKŁADAMY NA

talerze.

15

PROPOZYCJA PODANIA KREWETKI

możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2315,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

578,9 kcal

🥑

Tłuszcz

28,1 g

🌾

Węglowodany

11,5 g

🥬

Błonnik

59,6 g

💪

Białko

59,6 g

Podobne przepisy