przepis-na-kobiete.pl

Zupa porowo-ziemniaczana • przepis • składniki • przygotowanie

Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Zupa porowo-ziemniaczana

Pyszna zupa krem z ziemniaków i pora z pesto paprykowym i serem wędzonym – wypróbuj!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
kumin - 1 łyżeczka
kolendra ziarna - 1 łyżka
por - 2 szt.
sól - 1 szczypta
woda - 1,5 l
ziemniak - 400 g
limonka - 1 szt.
śmietana 30% - 70 ml
ząbek czosnku - 1 szt.
twaróg wędzony - 100 g
papryka czerwona - 1 szt.
oliwa z oliwek - 4 łyżki
pistacje - 1 łyżka
rukola - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY WARZYWA:
Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i  kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.
2.PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKOWĄ SALSĘ:
Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.
3.ZUPĘ DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z LIMONKI:
Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.
Zupa porowo-ziemniaczana

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY WARZYWA

Pora myjemy. Białe części kroimy w półkrążki. Ziemniaki obieramy i  kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy ziemniaki i chwilę podsmażamy. Dodajemy pora i rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawiamy solą i białym pieprzem. Podsmażamy, co jakiś czas mieszając.

2

PRZYGOTOWUJEMY PAPRYKOWĄ SALSĘ

Upieczoną i obraną ze skóry paprykę kroimy w drobną kostkę. Całość przekładamy do miseczki. Dodajemy drobno posiekaną rukolę oraz rozkruszone pistacje. Dolewamy oliwę z oliwek, mieszamy składniki. Doprawiamy sokiem wyciśniętym z limonki i solą.

3

ZUPĘ DOPRAWIAMY SKÓRKĄ Z LIMONKI

Gdy ziemniaki będą miękkie – miksujemy zupę. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolewamy więcej wody. Miksujemy, dolewając śmietankę. Zupę doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Dodajemy skórkę otartą z limonki. Zupę raz jeszcze zagotowujemy, od czasu do czasu mieszając.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1595,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265,9 kcal

🥑

Tłuszcz

14 g

🌾

Węglowodany

30,9 g

🥬

Błonnik

6,4 g

💪

Białko

6,4 g

Podobne przepisy