przepis-na-kobiete.pl

Ciasto ucierane ze śliwkami • przepis • składniki • przygotowanie

Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Ciasto ucierane ze śliwkami

Gdy trwa sezon na śliwki, warto zrobić szybkie ciasto ucierane! Delikatny spód, owoce i kruszonka! Łatwy przepis Kingi Paruzel!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
śliwka - 800 g
cukier trzcinowy - 2 łyżki
cynamon - 0,5 łyżeczki
mąka pszenna - 0,5 szkl
olej kokosowy - 2 łyżki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI:
Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy pestki.
2.UCIERAMY CIASTO:
Jajka z cukrem ucieramy ok. 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mąkę na przemian z olejem kokosowym.
3.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
W misce mieszamy sypkie składniki kruszonki, a następnie wcieramy w nie olej kokosowy.
4.PIECZEMY CIASTO:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy ciasto i rozkładamy równomiernie w formie. Śliwki wykładamy na wierzch skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.
Ciasto ucierane ze śliwkami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ŚLIWKI

Śliwki myjemy, rozkrawamy na pół i wyciągamy pestki.

2

UCIERAMY CIASTO

Jajka z cukrem ucieramy ok. 5-6 minut, aż masa będzie puszysta i kremowa. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodajemy mąkę na przemian z olejem kokosowym.

3

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

W misce mieszamy sypkie składniki kruszonki, a następnie wcieramy w nie olej kokosowy.

4

PIECZEMY CIASTO

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kładziemy ciasto i rozkładamy równomiernie w formie. Śliwki wykładamy na wierzch skórką do dołu. Całość posypujemy kruszonką. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Pieczemy ok. 40 minut. Sprawdzamy stopień wypieczenia drewnianym patyczkiem. Patyczek powinien być suchy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4744,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

474,4 kcal

🥑

Tłuszcz

19,3 g

🌾

Węglowodany

67,3 g

🥬

Błonnik

1,1 g

💪

Białko

9,1 g

Podobne przepisy