przepis-na-kobiete.pl

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka • przepis • składniki • przygotowanie

Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka

Pomysł na wykwintne danie? To truflowe pappardelle z filetem z kurczaka! Smakuje doskonale i daje niesamowity efekt na talerzu! Koniecznie sprawdź ten przepis.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak filety z piersi - 4 szt.
podgrzybki - 200 g
makaron pappardelle - 250 g
natka pietruszki - 10 g
olej - 1 łyżeczka
oliwa truflowa - 40 ml
parmezan - 80 g
pieprz czarny - 1 szczypta
pomidorki koktajlowe - 20 szt.
Sherry - 100 ml
sól - 1 szczypta
szalotka - 2 szt.
szynka parmeńska - 60 g
śmietana 30% - 200 ml
rozmaryn świeży - 16 g
winogrona czerwone - 200 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY FILETY Z KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ:
Filety z kurczaka owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju do momentu lekkiego zarumienienia. Wykładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.
2.PODSMAŻAMY SZALOTKI I GRZYBY:
Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy grzyby leśne i smażymy przez ok. 3 minuty, a następnie podlewamy wszystko sherry. Smażymy ok. 2 minut.
3.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI:
Dodajemy śmietanę, umyte winogrona i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem.
4.PIECZEMY FILETY Z KURCZAKA:
Filety z kurczaka układamy na grzybowym ragoût i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.
5.PRZYGOTOWUJEMY MAKARON:
Gotujemy makaron al dente i natychmiast odcedzamy. Mieszamy makaron z oliwą truflową i podajemy z filetami z kurczaka na ragoût z grzybów. Posypujemy startym parmezanem.
Truflowe pappardelle z filetem z kurczaka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY FILETY Z KURCZAKA Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Filety z kurczaka owijamy plastrami szynki parmeńskiej. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni na odrobinie oleju do momentu lekkiego zarumienienia. Wykładamy na talerz i przyprawiamy solą i pieprzem.

2

PODSMAŻAMY SZALOTKI I GRZYBY

Szalotki obieramy i kroimy w krążki. Podsmażamy na tej samej patelni. Dodajemy grzyby leśne i smażymy przez ok. 3 minuty, a następnie podlewamy wszystko sherry. Smażymy ok. 2 minut.

3

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI

Dodajemy śmietanę, umyte winogrona i pomidorki koktajlowe. Doprawiamy posiekanym rozmarynem, solą i pieprzem.

4

PIECZEMY FILETY Z KURCZAKA

Filety z kurczaka układamy na grzybowym ragoût i wstawiamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180°C na około 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki.

5

PRZYGOTOWUJEMY MAKARON

Gotujemy makaron al dente i natychmiast odcedzamy. Mieszamy makaron z oliwą truflową i podajemy z filetami z kurczaka na ragoût z grzybów. Posypujemy startym parmezanem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3898,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

974,7 kcal

🥑

Tłuszcz

48,4 g

🌾

Węglowodany

66,5 g

🥬

Błonnik

63,3 g

💪

Białko

63,3 g

Podobne przepisy