Zraz wieprzowy na dziko z młodą kapustą i ziemniakami purée • przepis • składniki • przygotowanie
Zainspiruj się kuchnią staropolską i przygotuj schab z młodą kapustą według propozycji Grzegorza Russaka.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
DODAWANIE KAPUSTY DO CEBULI
Z główki młodej kapusty wycinamy głąb. Kapustę szatkujemy, wkładamy do miski i przesypujemy solą. Odstawiamy na 10-15 minut, a następnie zalewamy wrzątkiem. Przekładamy na sito, odcedzamy.
MOCZENIE KOTLETÓW W ZALEWIE
Schab myjemy i osuszamy, lekko rozbijamy, doprawiamy przyprawą myśliwską z obu stron i rozbijamy na cienkie płaty.
DUSIMY MIĘSO W SOSIE
Do miski wlewamy czerwone wino, resztę śmietanki oraz miód. Całość mieszamy. Usmażone mięso przekładamy do garnka z grubym dnem i zalewamy sosem. Dusimy na małym ogniu tak długo, aż mięso skruszeje, a sos zgęstnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3799,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
633,2 kcal
Tłuszcz
42,5 g
Węglowodany
31 g
Błonnik
27,2 g
Białko
27,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śliwkowym
Danie dla wymagających - delikatny królik przygotowany w wytrawnej marynacie, podawany z wyjątkowym sosem śliwkowym.

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Wegańskie batoniki z masłem orzechowym
Szukasz szybkiej słodkiej przekąski? Oto ona! Te wyjątkowe batoniki, które łączą w sobie słodki smak syropu klonowego z masłem orzechowym i grubo mieloną solą morską idealnie sprawdzą się w tej roli.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kompot z rabarbaru na dwa sposoby
Orzeźwiający czy rozgrzewający? Sprawdź, która wersja kompotu bardziej Ci zasmakuje!

Baton à la twix
Znany baton w lżejszej wersji! Chrupiące ciasteczko, warstwa karmelu z masy daktylowej i polewa czekoladowa! Wypróbuj!

Gulasz z kaczych żołądków
Poznaj przepis na aromatyczny gulasz z żołądków!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gwiazdki Czar
Mięciutki czekoladowy biszkopt, wiśnie w żelu i cynamonowy mus – wszystko połączone w jednym, smakowitym deserze. Pycha!

Pajęczynowe pancakes dyniowe
Wypróbuj ten świetny przepis na pancakes w kształcie pajęczyn, które w dodatku smakują dynią. Jesienne śniadania jeszcze nigdy nie były tak strasznie pyszne!

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.