Sylwestrowe minipączki z kremem adwokatowym • przepis • składniki • przygotowanie
Słodkie przekąski typu finger food, czyli minipączki z kremem adwokatowym, polecają się na imprezowy stół! Niech zrobią furorę na Twojej sylwestrowej imprezie.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Drożdże dokładnie rozcieramy z niewielką ilością cukru do uzyskania płynnej konsystencji. Z ciepłego mleka wyjmujemy wygotowaną laskę wanilii i dokładnie mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami. Całość wlewamy do mąki, lekko mieszamy,tworząc rozczyn, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 15 minut.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA PĄCZKI
Do miski przesiewamy mąkę i tworzymy zagłębienie. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół. Tępą stroną noża wyciągamy nasionka. Mleko zagotowujemy z nasionkami oraz samą laską wanilii, po czym odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY KREM ADWOKATOWY
Żelatynę mieszamy z zimną wodą i odstawiamy do napęcznienia. Ubijamy żółtka z cukrem. Naczynie umieszczamy nad garnkiem z gotującą się wodą tak, aby nie dotykało powierzchni wrzątku. Masę ubijamy na parze, aż cukier całkowicie się rozpuści. Dodajemy likier jajeczny oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do całkowitego połączenia składników oraz lekkiego zgęstnienia. Miskę zdejmujemy.
FORMUJEMY PĄCZKI
Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na blat oprószony mąką. Delikatnie zagniatamy i rozwałkowujemy na grubość 1-2 cm. Wycinamy kółka o średnicy około 4 cm, w dłoniach nadajemy im okrągły kształt i układamy na desce oprószonej mąką. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 15-25 minut.
SMAŻYMY PĄCZKI
Olej rozgrzewamy do temperatury 160-180°C. Wyrośnięte pączkismażymy z obydwu stron na złoty kolor. Gotowe ciastka układamy na ręcznikach papierowych, aby odsączyć je z nadmiaru oleju. Odstawiamy do wystudzenia.
NADZIEWAMY PĄCZKI KREMEM
Przestudzone pączki przecinamy na pół. Za pomocą worka cukierniczego ciasto wypełniamy kremem. Wierzch każdego pączka dekorujemy odrobiną kremu oraz świeżymi malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
11260,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1876,8 kcal
Tłuszcz
172,1 g
Węglowodany
66,8 g
Błonnik
1,7 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Sałatka z makaronem i kurczakiem
To idealna propozycja dla fanów makaronowych sałatek. Treściwa i pełna smaku – doskonale sprawdzi się jako obiadowy dodatek lub wypełnienie wrapów!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kołocz śląski
Kołocz to tradycyjna propozycja prosto ze Śląska. Podczas uroczystości weselnych symbolizuje obfitość. W Twojej kuchni z pewnością będzie obfitością smaku i radości, którą niesie ze sobą jedzenie tego pysznego ciasta!

Parfait marcepanowo-makowe z gruszkami w czerwonym winie
Kremowy i bardzo elegancki deser inspirowany francuską kuchnią, w którym zamkniesz świąteczne smaki i aromaty. Marcepanowe parfait z gruszkami w winie to uczta dla podniebienia!

Gołąbki z kiszonej kapusty
Karol Okrasa jak zwykle inspiruje pysznymi pomysłami. Tym razem przygotował gołąbki z kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pascha czekoladowa
Jeśli lubisz paschę, koniecznie musisz spróbować jej w wersji czekoladowej z orzechami i żurawiną!

Naleśniki ze szparagami
Doskonała opcja na spotkanie w gronie przyjaciół: delikatny smak szparagów otulonych lekkim ciastem naleśnikowym.

Tantuni wrap
Przepyszny i łatwy w wykonaniu przepis na wyrazisty wrap z mięsem mielonym i aromatycznymi dodatkami. Nie czekaj, po prostu: łap ten wrap!