przepis-na-kobiete.pl

Zielony falafel burger • przepis • składniki • przygotowanie

Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Zielony falafel burger

Piękne i pyszne burgery z falafelami z dodatkiem świeżych ziół to idealny przepis na domowy wegański fast food. Koniecznie sprawdź, jak wspaniale smakują!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

ciecierzyca - 140 g
soda oczyszczona - 0,25 łyżeczki
pistacje - 70 g
szalotka - 1 szt.
czosnek główka - 3 ząbki
kolendra świeża - 1 pęczek
natka pietruszki - 1 pęczek
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
kolendra mielona - 1 łyżeczka
kumin - 1 łyżeczka
mąka orkiszowa - 1 łyżka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
oliwa z oliwek - 3 łyżki
bułka hamburgerowa - 4 szt.
majonez wegański - 4 łyżki
pomidor czerwony - 1 szt.
cebula czerwona - 0,5 szt.
ogórek kiszony - 2 szt.
kiełki słonecznika - 60 g
sałata rzymska - 4 liście

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA FALAFELE:
W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, świeże zioła, szalotkę, czosnek i skórkę z cytryny. Składniki rozdrabniamy, dodajemy odsączoną ciecierzycę i przyprawy, ponownie rozdrabniamy.
2.SMAŻYMY FALAFELE DO BURGERÓW:
Tak przygotowaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę i majonez i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 kotlety i mrozimy je przez ok. 30 minut, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.
3.SKŁADAMY I PODAJEMY BURGERY:
Kiszone ogórki, cebulę i pomidor kroimy w plastry. Bułki do burgerów przekrawamy na pół i podsmażamy środkiem do dołu na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią. Następnie smarujemy je majonezem. Na dolnej części każdej bułki układamy kolejno: liść sałaty, kotlet, po plastrze pomidora i cebuli i plasterki kiszonego ogórka, dodajemy kiełki. Na górę burgera nakładamy drugą część bułki i od razu je podajemy.
Zielony falafel burger

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA FALAFELE

W misie rozdrabniacza umieszczamy pistacje, świeże zioła, szalotkę, czosnek i skórkę z cytryny. Składniki rozdrabniamy, dodajemy odsączoną ciecierzycę i przyprawy, ponownie rozdrabniamy.

2

SMAŻYMY FALAFELE DO BURGERÓW

Tak przygotowaną masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę i majonez i dokładnie mieszamy. Formujemy 4 kotlety i mrozimy je przez ok. 30 minut, aby nabrały odpowiedniej konsystencji.

3

SKŁADAMY I PODAJEMY BURGERY

Kiszone ogórki, cebulę i pomidor kroimy w plastry. Bułki do burgerów przekrawamy na pół i podsmażamy środkiem do dołu na suchej patelni, aż się delikatnie zarumienią. Następnie smarujemy je majonezem. Na dolnej części każdej bułki układamy kolejno: liść sałaty, kotlet, po plastrze pomidora i cebuli i plasterki kiszonego ogórka, dodajemy kiełki. Na górę burgera nakładamy drugą część bułki i od razu je podajemy.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1832,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

458,1 kcal

🥑

Tłuszcz

26,9 g

🌾

Węglowodany

44,8 g

🥬

Błonnik

12,4 g

💪

Białko

12,4 g

Podobne przepisy

Zielony falafel burger - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl