Gniecione ziemniaczki i kanaryjskie sosy • przepis • składniki • przygotowanie
Banalnie proste i przepyszne danie w stylu hiszpańskim! Młode ziemniaki oraz kanaryjskie sosy pełne aromatycznych przypraw połączonych z papryką piquillo oraz zielonymi i czerwonymi papryczkami chili to obowiązkowa pozycja w menu Wysp Kanaryjskich!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZIEMNIACZKI
Do garnka wlewamy minimalną ilość wody i wkładamy młode ziemniaki. Parujemy je przez kilka minut, gotując pod przykryciem, na średnim ogniu. Papier do pieczenia rozkładamy na blasze, polewamy olejem i układamy na nim ziemniaki. Następnie ziemniaki zawijamy w papier do pieczenia, aby pokryć je równomiernie olejem. Tak przygotowane, jeszcze gorące ziemniaki rozgniatamy na grubość 1-1,5 cm. Na każdy ziemniak nakładamy odrobinę masła. Blachę wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180-200°C na około 15-20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MOJO ROJO
Bułkę kroimy na małe kawałki. Wszystkie składniki mojo rojo przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY MOJO VERDE
Wszystkie składniki mojo verde przekładamy do wysokiego naczynia. Blendujemy, dolewając odrobinę wody, aż sos stanie się gładki i kremowy. Gotowy sos przelewamy do miseczki.
PODAJEMY DANIE
Z piekarnika wyjmujemy gotowe, przypieczone ziemniaki i przyprawiamy solą. Wykładamy na talerz i podajemy z przygotowanymi sosami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1981,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
495,4 kcal
Tłuszcz
34,9 g
Węglowodany
39,1 g
Błonnik
5 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla z Chorizo i serem Manchego
Lubisz ostre, wyraziste potrawy? Przygotuj tortillę z pikantnym salami chorizo, młodymi ziemniakami i serem manchego.

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym
Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

Hiszpańska zupa z soczewicy
Rozgrzewająca, sycąca i w hiszpańskim stylu! Zupa z soczewicy z dodatkiem kiełbasy chorizo to świetne danie na obiad w pierwsze chłodne dni roku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Naleśniki ze szpinakiem i serem
Naleśniki ze szpinakiem to potrawa, którą zna każdy. Można ją modyfikować na różne sposoby, najczęściej ważną rolę odgrywa tu rodzaj użytego sera. W zależności od typu tego składnika, placki mogą być bardziej lub mniej słone, wyraziste bądź delikatne, lekkie albo sycące. Jeśli chcesz skosztować tego dania w nowej odsłonie, wypróbuj przepis od Kingi Paruzel!

Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Rosół drobiowo-wołowy
Długo gotowany rosół, który przygotujesz w mniej niż pół godziny. Wypróbuj triki Karola i wydobądź dzięki nim pełnię smaku z mięsa i warzyw – zaskocz rodzinę aromatyczną, tradycyjną zupą przy najbliższej okazji.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Warzywa pieczone na grillu
Kolorowe, pachnące, pełne witamin i smaku – takie są warzywa z rusztu! Do podania jako dodatek lub lekkie danie główne.

Deska serów
Deska serów to doskonały sposób na elegancką i smakowitą przekąskę, która zachwyci Twoich gości. W trakcie tygodni tematycznych w Lidlu można znaleźć prawdziwe perełki, takie jak wyborne sery w stylu francuskim i nie tylko, które idealnie sprawdzą się w takiej kompozycji. Warto skorzystać z tej wyjątkowej selekcji, by stworzyć niepowtarzalną deskę pełną różnorodnych smaków i aromatów.

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!