przepis-na-kobiete.pl

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką • przepis • składniki • przygotowanie

Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką

Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 5 szt.
masło - 1 łyżka
mleko - 100 ml
musztarda - 100 g
papryka mielona słodka - 1 łyżeczka
natka pietruszki - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
grana padano, tarty - 70 g
szynka gotowana - 250 g
ser ementaler - 100 g
chleb drwalski - 60 g

Instrukcje przygotowania

1.BOCHENKI KROIMY NA:
kromki.
2.KAŻDĄ KROMKĘ SMARUJEMY:
cienką warstwą musztardy.
3.SZYNKĘ KROIMY W:
paseczki.
4.NA SPODZIE ŻAROODPORNEGO,:
posmarowanego masłem naczynia, układamy pierwszą warstwę chleba, musztardą do góry.
5.UKŁADAMY NA NIEJ:
połowę szynki oraz 1/3 utartych serów.
6.PRZYKRYWAMY KOLEJNĄ WARSTWĄ:
chleba oraz farszu.
7.NA WIERZCHU UKŁADAMY:
ostatnią część chleba, tym razem musztardą do dołu.
8.JAJKA ŁĄCZYMY Z:
mlekiem i natką pietruszki.
9.PRZYPRAWIAMY DO SMAKU:
słodką papryką, solą i pieprzem.
10.TAK PRZYGOTOWANĄ MASĄ:
zalewamy zapiekankę.
11.WIERZCH POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ:
częścią startego sera.
12.ZAPIEKAMY OKOŁO 30:
minut w temperaturze 200°C.
Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 8

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BOCHENKI KROIMY NA

kromki.

2

KAŻDĄ KROMKĘ SMARUJEMY

cienką warstwą musztardy.

3

SZYNKĘ KROIMY W

paseczki.

4

NA SPODZIE ŻAROODPORNEGO,

posmarowanego masłem naczynia, układamy pierwszą warstwę chleba, musztardą do góry.

5

UKŁADAMY NA NIEJ

połowę szynki oraz 1/3 utartych serów.

6

PRZYKRYWAMY KOLEJNĄ WARSTWĄ

chleba oraz farszu.

7

NA WIERZCHU UKŁADAMY

ostatnią część chleba, tym razem musztardą do dołu.

8

JAJKA ŁĄCZYMY Z

mlekiem i natką pietruszki.

9

PRZYPRAWIAMY DO SMAKU

słodką papryką, solą i pieprzem.

10

TAK PRZYGOTOWANĄ MASĄ

zalewamy zapiekankę.

11

WIERZCH POSYPUJEMY POZOSTAŁĄ

częścią startego sera.

12

ZAPIEKAMY OKOŁO 30

minut w temperaturze 200°C.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1684 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

210,5 kcal

🥑

Tłuszcz

12,1 g

🌾

Węglowodany

7,6 g

🥬

Błonnik

17,6 g

💪

Białko

17,6 g

Podobne przepisy