przepis-na-kobiete.pl

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem • przepis • składniki • przygotowanie

Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem

Różowe, buraczane muffiny z kozim serem to świetny materiał na sylwestrową przekąskę! Przygotuj je dla gości, wykorzystując przepis Karola Okrasy.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

limonka - 1 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
imbir świeży - 0,5 łyżeczki
ser kozi - 150 g
masło - 200 g
mąka pszenna - 200 g
pieczone buraki - 300 g
cukier - 4 łyżki
mleko - 100 ml
pomidor suszony - 50 g
jajko - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK:
Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.
2.UBIJAMY BIAŁKA I ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK:
Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy.
3.PIECZEMY MUFFINY:
Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.
4.PODAJEMY MUFFINY:
Każdą ciepłą muffinkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.
Sylwestrowe muffiny z burakiem i kozim serem

Czas przygotowania

55 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY MASĘ Z ŻÓŁTEK

Do jednej miski przekładamy 3 żółtka, do drugiej przekładamy 3 białka. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru, ucieramy na puszystą masę.

2

UBIJAMY BIAŁKA I ŁĄCZYMY ZAWARTOŚĆ MISEK

Do miski z białkami dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na pianę. Do masy z żółtek i buraków dodajemy pozostałą część rozpuszczonego masła – mieszamy. Dodajemy ubite białka, całość ponownie delikatnie mieszamy.

3

PIECZEMY MUFFINY

Masę wykładamy do papilotek ułożonych na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym lub w blaszce do muffinek wyłożonej papilotkami i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 185-190° C na 25-30 minut.

4

PODAJEMY MUFFINY

Każdą ciepłą muffinkę dekorujemy 1 łyżeczką kwaśnej śmietany i 1 łyżeczką miodu naturalnego.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3424,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

570,7 kcal

🥑

Tłuszcz

38,5 g

🌾

Węglowodany

41,8 g

🥬

Błonnik

2,7 g

💪

Białko

15,1 g

Podobne przepisy