przepis-na-kobiete.pl

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie

Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią

Błyskawiczna w przygotowaniu pinsa z lekko pikantną kiełbasą nduja, świeżą cukinią i kremową burratą. Wypróbuj ten pyszny pomysł na kolację lub przekąskę na imprezę!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kiełbasa nduja - 80 g
oliwa z oliwek - 3 łyżki
cukinia - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
sól - 1 szczypta
pieprz czarny - 1 szczypta
pinsa - 1 szt.
burrata - 1 szt.
pistacje - 25 g
bazylia świeża - 1 garść

Instrukcje przygotowania

1.SMAŻYMY KIEŁBASĘ NDUJA:
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy kiełbasę nduja na średnim ogniu, aż się rozpadnie.
2.PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ:
Cukinię kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
3.PIECZEMY PINSĘ:
Pinsę smarujemy ostatnią łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C przez ok. 7 minut, aż nabierze złotego koloru.
4.PODAJEMY PINSĘ:
Gotową pinsę wyjmujemy z piekarnika i od razu układamy na niej cukinię, rozdrobnioną kiełbasę nduja i porwaną na kawałki burratę. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżą bazylią.
Pinsa z kiełbasą nduja, burratą i cukinią

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

SMAŻYMY KIEŁBASĘ NDUJA

Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy i smażymy kiełbasę nduja na średnim ogniu, aż się rozpadnie.

2

PRZYGOTOWUJEMY CUKINIĘ

Cukinię kroimy w cienkie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Następnie skrapiamy ją sokiem z cytryny i 1 łyżką oliwy, a także doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

3

PIECZEMY PINSĘ

Pinsę smarujemy ostatnią łyżką oliwy i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C przez ok. 7 minut, aż nabierze złotego koloru.

4

PODAJEMY PINSĘ

Gotową pinsę wyjmujemy z piekarnika i od razu układamy na niej cukinię, rozdrobnioną kiełbasę nduja i porwaną na kawałki burratę. Całość posypujemy posiekanymi pistacjami i świeżą bazylią.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1530 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

510 kcal

🥑

Tłuszcz

28,6 g

🌾

Węglowodany

43,9 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

18,2 g

Podobne przepisy