przepis-na-kobiete.pl

Wigilijne pierogi • przepis • składniki • przygotowanie

Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Wigilijne pierogi

Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni

Składniki

cebula - 1 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 100 g
jajko - 1 szt.
liść laurowy - 1 szt.
masło - 1 łyżka
olej - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
woda - 375 ml
ziele angielskie - 2 szt.
kapusta kwaszona - 0,5 kg
mąka pszenna - 1 kg

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.
2.LEPIMY PIEROGI:
Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.
Wigilijne pierogi

Czas przygotowania

180 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 10

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Grzyby dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie kilka godzin, po czym odsączamy i drobno kroimy. Cebulę kroimy w piórka i szklimy na łyżce oleju. Kapustę drobno siekamy, przekładamy do garnka, dodajemy grzyby i cebulę. Wlewamy wodę, w której moczyły się grzyby, i uzupełniamy taką ilością wody, by przykrywała składniki. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotujemy ok. 60 minut, następnie odcedzamy z nadmiaru wody i studzimy.

2

LEPIMY PIEROGI

Zagniatamy ciasto – łączymy mąkę, jajko i masło z 2 łyżkami oleju. Dolewając stopniowo około 1,5 szklanki bardzo gorącej wody, wyrabiamy ciasto, aż stanie się elastyczne i przestanie kleić się do rąk. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1-2 mm, wycinamy kółka, na każde kółko nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy brzegi, formując pierogi. Wkładamy je partiami do gotującej się wody. Gdy wypłyną na wierzch, wyjmujemy je łyżką cedzakową na półmisek.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

4337,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

433,7 kcal

🥑

Tłuszcz

5,9 g

🌾

Węglowodany

84,3 g

🥬

Błonnik

2,9 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy