Petit salé, czyli francuska potrawka z peklowaną wieprzowiną i soczewicą • przepis • składniki • przygotowanie
Marynowane mięso, biała kiełbasa, wędzony boczek... To będzie ciekawe i (tak, tak!) pochodzące z Francji danie.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ BLENDER I
patelnię grillową.
SOLANKA DO 4
litrów zagotowanej wody wsypujemy 250 g soli i 250 g cukru.
CAŁOŚĆ MIESZAMY, DO
rozpuszczenia soli i cukru.
DO SOLANKI DODAJEMY
liście laurowe i ziele angielskie oraz przekrojoną na pół główkę czosnku w łupinie.
SOLANKĘ ODSTAWIAMY DO
wystygnięcia.
Z UMYTEJ I
osuszonej łopatki oraz szynki wieprzowej odcinamy większość tłuszczu.
MIĘSO ZANURZAMY W
zimnej solance.
PRZYCISKAMY JE TALERZEM,
tak żeby nie wypłynęło na wierzch.
TAK ZAMARYNOWANE MIĘSO
wkładamy do lodówki minimum na 12 godzin.
MIĘSO PO MARYNOWANIU
w solance delikatnie opłukujemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka.
DORZUCAMY 1 CEBULĘ
nakłutą goździkami, 1 marchewkę pokrojoną w talarki oraz por pokrojony na większe kawałki i 2-3 liście laurowe.
MIĘSO Z DODATKAMI
zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 2 GODZIN.
W TRAKCIE GOTOWANIA
zbieramy nadmiar piany, która pojawi się na powierzchni wody.
SOCZEWICA SUROWĄ, SUCHĄ
soczewicę wrzucamy do garnka, zalewamy ją zimną wodą.
CAŁOŚĆ BLANSZUJEMY –
podgotowujemy przez 6-7 minut.
ZBLANSZOWANĄ SOCZEWICĘ PRZECEDZAMY
i opłukujemy pod bieżącą zimną wodą.
KAWAŁKI SMALCU WRZUCAMY
na głęboką, rozgrzaną patelnię.
KIEDY SMALEC SIĘ
rozpuści, na patelnię wrzucamy wędzony boczek pokrojony w dużą kostkę. MIESZAMY.
DO BOCZKU DODAJEMY
1 marchewkę pokrojoną w drobną kostkę i 1 drobno posiekaną cebulę. CAŁOŚĆ SMAŻYMY: ok.
2-3 MINUT, CZĘSTO
mieszając.
DO WARZYW I
boczku dajemy zblanszowaną soczewicę, mieszamy i dodajemy 2-3 liście laurowe i szczyptę suszonego tymianku. MIESZAMY.
CAŁOŚĆ ZALEWAMY BULIONEM
warzywnym i gotujemy przez 20-25 minut.
NIE PRZYKRYWAMY.
NASTĘPNIE WSZYSTKIE SKŁADNIKI
odcedzamy, a bulion, który pozostał z gotowania soczewicy zlewamy do czystego garnka.
ODCEDZONĄ SOCZEWICĘ Z
warzywami z powrotem wkładamy na tę samą patelnię, na której się gotowały.
DODAJEMY SÓL I
pieprz, mieszamy.
SOS BULION, KTÓRY
pozostał w garnku po odcedzeniu warzyw, podgrzewamy.
DO BULIONU DODAJEMY
2 łyżki soczewicy z patelni.
BULION REDUKUJEMY, GOTUJĄC
przez 3-4 minuty. ZDEJMUJEMY Z: ognia.
DO BULIONU WRZUCAMY
kawałki masła oraz musztardę dijon lub sarepską.
CAŁOŚĆ MIKSUJEMY.
SOS DODAJEMY DO
soczewicy z warzywami. WSZYSTKIE SKŁADNIKI: mieszamy.
BIAŁA KIEŁBASA NA
rozgrzanej patelni grillowej, nasmarowanej olejem rzepakowym, kładziemy białą kiełbasę. OBSMAŻAMY Z KAŻDEJ: strony.
WYSMAŻONE KIEŁBASY WKŁADAMY
na patelnię z soczewicą.
JAK PODAWAĆ ŁOPATKĘ
i szynkę wyjmujemy z garnka, kroimy w plastry o grubości ok. 1,5-2 CM.
KROIMY RÓWNIEŻ BIAŁĄ
kiełbasę na duże kawałki.
PRZED PODANIEM, SOCZEWICĘ
delikatnie podgrzewamy i dodajemy do niej posiekaną natkę pietruszki.
SOCZEWICĘ WYKŁADAMY NA
duży talerz lub na platerę, na nią kładziemy plastry mięsa oraz kawałki białej kiełbasy.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY NATKĄ
pietruszki.
PODAJEMY Z MUSZTARDĄ
dijon lub sarepską.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6567,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1641,8 kcal
Tłuszcz
87,8 g
Węglowodany
131,1 g
Błonnik
80,6 g
Białko
80,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!

Grillowany schab z brzoskwiniową salsą
Niecodzienne połączenie cebuli, brzoskwini oraz przypraw to pyszny dodatek do kruchych kawałków mięsa z grilla.

Sałatka z kaszy jęczmiennej z fasolą, ogórkiem i granatem
Bardzo orzeźwiająca, ale równie sycąca sałatka na bazie kaszy jęczmiennej jest szybka, łatwa i pasuje na wiele okazji. Przygotuj ją na lunch, na spotkanie ze znajomymi lub na lekki obiad w cieplejsze dni. Pycha!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Tort bezowy z likierem jajecznym
Szukasz sprawdzonego przepisu na tort bezowy? Paweł Małecki w Kuchni Lidla powie Ci, jak przygotować pyszny tort z likierem jajecznym.

Polędwica wołowa z zielonym pieprzem i sosem waniliowym
Długo pieczona polędwica z dodatkiem sosu pachnącego wanilią i makaronem z brokułami to danie w sam raz na uroczystą kolację.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z miodem, musztardą i imbirem
Inne spojrzenie na łososia, tym razem w rozgrzewającej odsłonie: w marynacie miodowo - musztardowej z imbirem.

Szybka kapusta po grecku
Jednogarnkowa potrawa, którą można przygotować już w dwa kwadranse! Idealny pomysł na szybki i smaczny posiłek.

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.