Zupa piwna z bekonem • przepis • składniki • przygotowanie
Propozycja przeznaczona nie tylko dla fanów złocistego trunku – pyszna zupa na bazie kurczaka podawana z grzankami.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE BOCZEK KROIMY
na cienkie paseczki i podsmażamy w garnku o grubym dnie, aż stanie się chrupiący.
WYJMUJEMY BEKON Z
garnka, zostawiając wytopiony tłuszcz.
WRZUCAMY POKROJONY W
plasterki czosnek, smażymy do zrumienienia i dodajemy do boczku.
PIERŚ KURCZAKA OCZYSZCZAMY
i kroimy na drobne kawałki.
WRZUCAMY DO GARNKA,
w którym smażył się boczek (w razie potrzeby dodajemy odrobinę masła).
SMAŻYMY, MIESZAJĄC OD
czasu do czasu, aż nabierze złotego koloru.
WYJMUJEMY KURCZAKA I
dodajemy go do usmażonego boczku.
DO GARNKA DODAJEMY
pozostałe masło, a gdy się roztopi, dodajemy mąkę, pieprz cayenne i słodką paprykę.
MIESZAMY RAZEM, DODAJEMY
piwo, bulion oraz śmietanę.
MIESZAMY RAZEM I
doprowadzamy do wrzenia.
SER EMENTALER TRZEMY
na tarce, dodajemy do gotującej się zupy.
MIESZAMY, AŻ SER
się roztopi i zupa nabierze jednolitej konsystencji.
DODAJEMY KURCZAKA ORAZ
boczek i całość gotujemy jeszcze około 10-15 minut.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
JAK PODAWAĆ ZUPĘ
podajemy udekorowaną szczypiorkiem oraz grzankami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2246,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
561,6 kcal
Tłuszcz
30,6 g
Węglowodany
10,8 g
Błonnik
38,2 g
Białko
38,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Schab na chlebie zapiekany pod beszamelem
Chleb, beszamel - schab upieczony w takim towarzystwie, zachwyci nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym
Ten przepis na kurczaka w sosie słodko-kwaśnym warto mieć pod ręką zawsze wtedy, gdy chcemy przygotować szybki i pyszny obiad w stylu azjatyckim. To klasyka, która nigdy się nie nudzi!

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlety z cukinii
Kotlety z cukinii to lekka, pyszna propozycja na obiad lub przekąskę, która świetnie sprawdzi się w sezonie letnim. Są chrupiące z zewnątrz i tak miękkie w środku, że wprost rozpływają się w ustach. Ich przygotowanie jest proste, a składniki ogólnodostępne. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papardelle w sosie velouté na bazie napoju Freeway z popsami z dorsza
Zaskakujący makaron oblany francuskim sosem na bazie lemoniady Freeway z chrupiącymi kawałkami dorsza i odświeżającą sałatką z ziół to danie, którego każdy powinien spróbować!

Caponata
Zobacz, jak przygotować danie w sycylijskim stylu! Lekka caponata z bakłażanów i pomidorów pysznie smakuje z chrupiącą bagietką!

Burgery z karpia z konfiturą z czerwonej cebuli
Tradycja spotyka się z nowoczesnością, a kuchnia polska z amerykańską! I tak powstaje burger z karpia według Okrasy!