przepis-na-kobiete.pl

Ketchup z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie

Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Ketchup z cukinii

Czy wiesz, że ketchup można zrobić nie tylko z pomidorów, ale również z cukinii? Ta zaskakująca alternatywa zachwyca swoim smakiem i aromatem. Przygotowanie własnego ketchupu z cukinii jest niezwykle proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, które często mamy już w swojej kuchni. Odkryj nasz przepis na pyszny ketchup z cukinii i wykorzystaj sezonową nadwyżkę tego warzywa!

Czas przygotowania
50 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukinia - 1,5 kg
koncentrat pomidorowy - 200 g
cebula - 0,5 kg
jabłko - 2 szt.
papryka czerwona - 1 szt.
ocet jabłkowy - 120 ml
cukier trzcinowy - 80 g
sól - 1 łyżka
pieprz czarny - 0,5 łyżeczki
papryka mielona słodka - 0,5 łyżeczki
curry - 0,3 łyżeczki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI:
Cukinię, jabłka oraz paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wydrąż wszystkie pestki oraz nasiona. Cukinię i jabłka zetrzyj na tarce wprost do miski. Cebulę obierz z łupiny.
2.BLENDUJEMY PAPRYKĘ I CEBULĘ:
Zblenduj paprykę, cebulę na drobne kawałki. Wrzuć do miski.
3.ODSTAWIAMY SKŁADNIKI:
Do miski dodaj sól, a następnie wszystko ze sobą wymieszaj i przykryj. Miskę odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki puściły soki.
4.GOTUJEMY SKŁADNIKI:
Przełóż zawartość miski do garnka i dodaj cukier, a potem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.
5.DODAJEMY OCET I PRZYPRAWY:
Do gotującego się ketchupu dodaj ocet oraz resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut bez przykrycia.
6.DODAJEMY KONCENTRAT:
Dodaj koncentrat do gotowej bazy i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem.
7.BLENDUJEMY KETCHUP:
Gorący ketchup zblenduj na gładką masę.
8.PRZEKŁADAMY KETCHUP DO SŁOIKÓW:
Gotowy ketchup przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Każdy słoik zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki szmatką i zostaw do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany ketchup jest gotowy do jedzenia, gdy tylko przestygnie.
Ketchup z cukinii

Czas przygotowania

50 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI

Cukinię, jabłka oraz paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie obierz ze skórki. Przekrój je na pół i wydrąż wszystkie pestki oraz nasiona. Cukinię i jabłka zetrzyj na tarce wprost do miski. Cebulę obierz z łupiny.

2

BLENDUJEMY PAPRYKĘ I CEBULĘ

Zblenduj paprykę, cebulę na drobne kawałki. Wrzuć do miski.

3

ODSTAWIAMY SKŁADNIKI

Do miski dodaj sól, a następnie wszystko ze sobą wymieszaj i przykryj. Miskę odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, aby składniki puściły soki.

4

GOTUJEMY SKŁADNIKI

Przełóż zawartość miski do garnka i dodaj cukier, a potem zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 20-30 minut, co jakiś czas mieszając.

5

DODAJEMY OCET I PRZYPRAWY

Do gotującego się ketchupu dodaj ocet oraz resztę przypraw, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Gotuj przez następne 10 minut bez przykrycia.

6

DODAJEMY KONCENTRAT

Dodaj koncentrat do gotowej bazy i wymieszaj. Gotuj przez kolejne 10 minut pod przykryciem.

7

BLENDUJEMY KETCHUP

Gorący ketchup zblenduj na gładką masę.

8

PRZEKŁADAMY KETCHUP DO SŁOIKÓW

Gotowy ketchup przełóż do wyparzonych, suchych słoików. Każdy słoik zakręć i odwróć do góry dnem. Przykryj słoiki szmatką i zostaw do całkowitego wystudzenia. Tak przygotowany ketchup jest gotowy do jedzenia, gdy tylko przestygnie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1246,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

207,8 kcal

🥑

Tłuszcz

1,6 g

🌾

Węglowodany

41,9 g

🥬

Błonnik

6,1 g

💪

Białko

6,3 g

Podobne przepisy

Ketchup z cukinii - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl