przepis-na-kobiete.pl

Wegański bigos z boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Wegański bigos z boczniakami

Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapusta biała - 700 g
boczniaki - 400 g
bulion warzywny - 200 ml
cebula - 2 szt.
pieprz czarny - 1 szczypta
grzyby suszone - 12 g
kumin - 0,5 łyżeczki
koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
liść laurowy - 3 szt.
majeranek - 1 łyżeczka
marchew - 1 szt.
oliwa z oliwek - 1 łyżka
papryka wędzona mielona - 1 łyżka
natka pietruszki - 20 g
sos sojowy - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
śliwka suszona - 6 szt.
syrop klonowy - 1 łyżka
wino czerwone - 100 ml
ziele angielskie - 5 szt.
cząber - 1 łyżeczka
kapusta kwaszona - 400 g
tofu - 200 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY TOFU I GRZYBY:
Sos sojowy i syrop klonowy wlewamy do miski. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy. Dodajemy do miski, mieszamy i odstawiamy do nasączenia. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.
2.PODSMAŻAMY CEBULĘ:
Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę oraz przyprawy i wino. Całość mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.
3.SIEKAMY KAPUSTĘ:
Białą kapustę siekamy w paski i dodajemy do garnka. Kapustę kiszoną szatkujemy i również dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy.
4.DODAJEMY GRZYBY:
Dodajemy wodę, w której moczyliśmy grzyby. Grzyby drobno siekamy i również dodajemy do garnka.
5.DODAJEMY ŚLIWKI:
Suszone śliwki kroimy drobno i dodajemy do garnka. Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy minimum 60 minut.
6.SMAŻYMY BOCZNIAKI:
Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy boczniaki i zostawiamy bez mieszania na 3-4 minuty. Po tym czasie przewracamy boczniaki na drugą stronę.
Wegański bigos z boczniakami

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY TOFU I GRZYBY

Sos sojowy i syrop klonowy wlewamy do miski. Tofu odsączamy na ręczniku papierowym i kroimy. Dodajemy do miski, mieszamy i odstawiamy do nasączenia. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy.

2

PODSMAŻAMY CEBULĘ

Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i startą marchewkę oraz przyprawy i wino. Całość mieszamy i dodajemy koncentrat pomidorowy.

3

SIEKAMY KAPUSTĘ

Białą kapustę siekamy w paski i dodajemy do garnka. Kapustę kiszoną szatkujemy i również dodajemy do garnka. Całość dokładnie mieszamy.

4

DODAJEMY GRZYBY

Dodajemy wodę, w której moczyliśmy grzyby. Grzyby drobno siekamy i również dodajemy do garnka.

5

DODAJEMY ŚLIWKI

Suszone śliwki kroimy drobno i dodajemy do garnka. Całość podlewamy bulionem warzywnym i gotujemy minimum 60 minut.

6

SMAŻYMY BOCZNIAKI

Boczniaki myjemy i kroimy wzdłuż blaszek. Rozgrzewamy patelnię z oliwą. Wrzucamy boczniaki i zostawiamy bez mieszania na 3-4 minuty. Po tym czasie przewracamy boczniaki na drugą stronę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1321 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

264,2 kcal

🥑

Tłuszcz

6 g

🌾

Węglowodany

41,3 g

🥬

Błonnik

12,8 g

💪

Białko

12,8 g

Podobne przepisy

Wegański bigos z boczniakami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl