przepis-na-kobiete.pl

Tosty z kremem piankowym i orzechowym • przepis • składniki • przygotowanie

Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Tosty z kremem piankowym i orzechowym

Dla fanów kanapek na słodko – krem à la marshmallows! Najlepiej smakuje na tostach razem z kremem czekoladowym i bananami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 3 szt.
cukier - 200 g
wanilia - 3 g
sok z cytryny - 25 ml
syrop klonowy - 50 ml
banan - 2 szt.
chleb tostowy - 80 g
krem czekoladowo-orzechowy - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY SYROP CUKROWY:
Wodę zagotowujemy z cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy do temperatury 116-118°C. Aby być pewnym, że syrop jest gotowy – przeprowadzamypróbę pióra.
2.ZAPARZAMY BIAŁKA:
Białka ubijamy. Nie przerywając tej czynności, zalewamy je gorącym syropem. Dodajemy ziarenka laski wanilii i kilka kropel soku z cytryny. Ubijamy tak długo, aż białka ostygną. Krem przekładamy do słoiczków. Nie zamykamy słoiczków, dopóki krem nie będzie całkowicie zimny. Krem przechowujemy 2-3 dni w lodówce.
3.PRZYGOTOWUJEMY TOSTY:
Chleb tostujemy. Kromki smarujemy cienko kremem czekoladowym. Przekrawamy na ukos. Banana kroimy ukośnie w plasterki. Na kanapki wykładamy krem à la marshmallows, układamy plastry banana i przykrywamy drugą częścią chleba. Możemy udekorować talerz kremem i owocami.
Tosty z kremem piankowym i orzechowym

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY SYROP CUKROWY

Wodę zagotowujemy z cukrem i syropem klonowym. Podgrzewamy do temperatury 116-118°C. Aby być pewnym, że syrop jest gotowy – przeprowadzamypróbę pióra.

2

ZAPARZAMY BIAŁKA

Białka ubijamy. Nie przerywając tej czynności, zalewamy je gorącym syropem. Dodajemy ziarenka laski wanilii i kilka kropel soku z cytryny. Ubijamy tak długo, aż białka ostygną. Krem przekładamy do słoiczków. Nie zamykamy słoiczków, dopóki krem nie będzie całkowicie zimny. Krem przechowujemy 2-3 dni w lodówce.

3

PRZYGOTOWUJEMY TOSTY

Chleb tostujemy. Kromki smarujemy cienko kremem czekoladowym. Przekrawamy na ukos. Banana kroimy ukośnie w plasterki. Na kanapki wykładamy krem à la marshmallows, układamy plastry banana i przykrywamy drugą częścią chleba. Możemy udekorować talerz kremem i owocami.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2290,1 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1145,1 kcal

🥑

Tłuszcz

25,3 g

🌾

Węglowodany

214,2 g

🥬

Błonnik

6,6 g

💪

Białko

20,3 g

Podobne przepisy