przepis-na-kobiete.pl

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą • przepis • składniki • przygotowanie

Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą

Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 1
Poziom trudności
łatwy

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
jogurt naturalny - 150 g
olej po suszonych pomidorach - 1 łyżeczka
skórka cytryny tarta - 1 łyżka
sok z cytryny - 25 ml
bazylia świeża - 5 g
ser twaróg tłusty - 200 g
cebula dymka - 1 szt.
szczypior cebuli - 24 g
makrela wędzona - 50 g
pieprz czarny - 1 szczypta
ząbek czosnku - 1 szt.
majeranek suszony - 0,5 łyżeczki
masło - 2 łyżki
młode ziemniaki - 400 g
oliwa z oliwek - 2 łyżki
sól - 1 szczypta

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWIAMY I GRILLUJEMY ZIEMNIAKI:
Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.
2.PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG:
Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.
3.PODAJEMY ZIEMNIAKI:
Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry. Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.
Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą

Czas przygotowania

15 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 1

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWIAMY I GRILLUJEMY ZIEMNIAKI

Ziemniaki kroimy w plastry o grubości 1 cm. Podwójny płat folii aluminiowej rozkładamy na blacie i skrapiamy oliwą. Na połowie folii układamy plastry ziemniaków, a na ziemniakach czosnek pokrojony w plasterki oraz cienkie kawałki masła.

2

PRZYGOTOWUJEMY TWARÓG

Jogurt przelewamy do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem. Do jogurtu kruszymy twaróg . Dodajemy drobno posiekany czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz olej po suszonych pomidorach. Mieszamy. Doprawiamy białym pieprzem i posiekanymi listkami bazylii.

3

PODAJEMY ZIEMNIAKI

Makrelę przecinamy wzdłuż na pół i pozbawiamy skóry. Na gotowe ziemniaki wykładamy twaróg, kawałki makreli, posiekany szczypior i grillowaną dymkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1097,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1097,3 kcal

🥑

Tłuszcz

66,5 g

🌾

Węglowodany

89 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

58,7 g

Podobne przepisy