przepis-na-kobiete.pl

Wegańska tarta z malinami • przepis • składniki • przygotowanie

Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Wegańska tarta z malinami

Wegańskie wypieki wcale nie muszą być trudne! Zobacz, jak to robi Kinga Paruzel, i przygotuj z nią tartę z kremem budyniowym i malinami!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier trzcinowy - 4 łyżki
cytryna - 1 szt.
mąka ziemniaczana - 2 łyżki
wanilia - 3 g
woda - 2 łyżki
mleczko kokosowe - 400 ml
kakao - 2 łyżki
mąka migdałowa - 105 g
sól - 1 szczypta
syrop klonowy - 2 łyżki
wiórki kokosowe - 45 g
olej kokosowy - 2 łyżki
malina - 120 g
mięta świeża - 2 g

Instrukcje przygotowania

1.PIECZEMY SPÓD:
Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
2.PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ:
W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.
3.DEKORUJEMY TARTĘ:
Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.
Wegańska tarta z malinami

Czas przygotowania

60 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PIECZEMY SPÓD

Do dużej miski wsypujemy wiórki kokosowe, mielone migdały, sól i kakao. Mieszamy. Dodajemy syrop klonowy i olej kokosowy i ponownie mieszamy. Na wysmarowaną olejem kokosowym formę wykładamy ciasto, dokładnie dociskamy dno i boki. Spód pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez około 20-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

2

PRZYGOTOWUJEMY BUDYŃ

W garnku zagotowujemy mleko kokosowe. Dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii i całą laskę. Wsypujemy cukier i dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny. W szklance łączymy mąkę ziemniaczaną i zimną wodę. Kiedy mleko się zagotuje dodajemy mieszaninę z mąki i wody, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje, zdejmujemy z ognia, przekładamy do miski i wyciągamy laskę wanilii. Dodajemy syrop klonowy i sok z cytryny. Odstawiamy do wystudzenia.

3

DEKORUJEMY TARTĘ

Na wystudzony spód tarty wylewamy przygotowany budyń. Układamy maliny i dekorujemy listkami mięty. Tartę podajemy schłodzoną.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2170,8 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

361,8 kcal

🥑

Tłuszcz

28,8 g

🌾

Węglowodany

25,4 g

🥬

Błonnik

5,9 g

💪

Białko

5,9 g

Podobne przepisy