Minieklery z kremem malinowym • przepis • składniki • przygotowanie
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO PARZONE
Masło zagotowujemy ze 125 ml wody. Mąkę, cukier i sól mieszamy. Dodajemy naraz do wrzącej wody i mieszamy, aż powstanie gęste ciasto. Przekładamy do miski i studzimy przez 10 minut. Dodajemy pojedynczo jajka i dobrze mieszamy, z ostatnim jajkiem dodajemy proszek do pieczenia. Ciasto wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy, formując 20 eklerów przypominających kształtem literę S (o długości ok. 6 cm), na blachę wyłożoną papierem do pieczenia – z zachowaniem odstępu. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 20 minut na złotożółty kolor. Wyjmujemy i natychmiast rozcinamy, a następnie studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MALINOWY
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Maliny myjemy i dobrze osączamy. Mieszamy z twarogiem, cukrem i skórką otartą z limonki. Żelatynę lekko odciskamy, rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy 1 łyżkę kremu malinowego i mieszamy, a następnie dodajemy do pozostałego kremu malinowego. Mieszamy. Wstawiamy do lodówki do momentu, aż krem zacznie gęstnieć. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy do kremu malinowego i wstawiamy ponownie do lodówki minimum na 1 godzinę.
SKŁADAMY EKLERY
Cukier puder przesiewamy przez sito i mieszamy z sokiem wyciśniętym z limonki aż do uzyskania niezbyt gęstej glazury. Smarujemy nią wierzch eklerów i pozostawiamy do wyschnięcia. Krem malinowy przed podaniem wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy na spody eklerów. Przykrywamy górną częścią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1598 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
79,9 kcal
Tłuszcz
3,7 g
Węglowodany
9,3 g
Błonnik
2,6 g
Białko
2,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pasztet z ryby z pieczarkami
Wyborny pasztet łączący w sobie wyrazisty smak pstrąga z delikatną pieczarkową nutą i mieszanką aromatycznych przypraw.

Wafle przekładane pianką i galaretką z truskawek
Puszysta, truskawkowa pianka połączona z galaretką i zamknięta pomiędzy wafelkami. Ta słodka przekąska według przepisu Pawła świetnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i przypomni Ci smak słodkości z dawnych lat!

Pomarańczowe gumy rozpuszczalne
Owocowe, domowe i słodkie – idealne dla małych smakoszy! Domowe gumy rozpuszczalne Pawła są tak proste, że przygotujecie je razem z dziećmi.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wiśniowe Sushi
Ryż na mleku, wiśnie i czekoladowa żelka. Tradycyjna japońska potrawa w słodkiej wersji zaskoczy niejednego łasucha!

Odwrócona zielona tarta
Pyszne zielone warzywa zamknięte w cieście francuskim! Dodatek sera camembert dodaje charakteru. Spróbuj!

Chlebowe „muffiny” wytrawne
Muffiny w wersji wytrawnej to nie tylko idealne danie na przyjęcie, ale także wyśmienita przekąska… również na zimno!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Praliny piernikowe z marcepanem
Przepis dla mistrzów cukierniczych wyrobów – praliny marcepanowe o pysznym świątecznym aromacie!

Ciasto czekoladowe z białą fasolą i śmietaną truskawkową
Ciasto czekoladowe z białą fasolą to smaczny pomysł na deser, a dodatek śmietany truskawkowej sprawi, że rozpłyniesz się w zachwycie. Wypróbuj koniecznie!

Chleb na domowym zakwasie z koprem włoskim
Zobacz, jak upiec chleb na domowym zakwasie – z mąki orkiszowej i z dodatkiem nasion kopru włoskiego.