Indyjskie chlebki chapatti • przepis • składniki • przygotowanie
Te chlebki sprawdzą się na śniadanie oraz jako dodatek do dań jednogarnkowych!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO MĄKĘ I
1 PŁASKĄ ŁYŻECZKĘ SOLI MIESZAMY. ZAGNIATAMY CIASTO, DODAJĄC STOPNIOWO OKOŁO 200 ML GORĄCEJ WODY. CIASTO WYRABIAMY PRZEZ 5-8 MINUT, PODSYPUJĄC JE ODROBINĄ MĄKI, AŻ BĘDZIE GŁADKIE I ELASTYCZNE I NIE BĘDZIE SIĘ KLEIĆ. ROZTAPIAMY 1 ŁYŻECZKĘ MASŁA, SMARUJEMY NIM KULĘ CIASTA I ODSTAWIAMY POD PRZYKRYCIEM NA 1 GODZINĘ.KROK 2: SMAŻYMY CHLEBKI CIASTO DZIELIMY: na 12 porcji i każdą rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając plackom okrągły kształt (o średnicy ok. 15 cm). Patelnię (najlepiej żeliwną) podgrzewamy i pieczemy na niej chlebki jeden po drugim przez 1-2 minuty z każdej strony, aż pojawią się na nich brązowe plamki. Skrapiamy pozostałym roztopionym masłem i posypujemy odrobiną soli. Podajemy ciepłe. Wskazówka: jeśli nie chcemy od razu zjeść wszystkich chlebków po upieczeniu, nie skrapiamy ich stopionym masłem, lecz studzimy. Następnie przed podaniem krótko podgrzewamy pod rozgrzanym rusztem w piekarniku w temperaturze 240°C z każdej strony, skrapiamy stopionym masłem, solimy i podajemy. Chlebki najlepiej smakują świeże, pomiędzy przygotowaniem a podaniem nie powinno minąć zbyt dużo czasu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1190,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
198,4 kcal
Tłuszcz
5,7 g
Węglowodany
31,2 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kokosowe curry z krewetkami
Curry to szybkie w przygotowaniu i rozgrzewające danie! Podane z ryżem smakuje doskonale.

Kurczak w kiszonej kapuście z curry
Szybka, bardzo aromatyczna potrawka o oryginalnym słodko-kwaśnym smaku podana z karmelizowanymi jabłkami.

Pasztet z dzika
To, co szlachetne w lesie: dziczyzna, żurawina i grzyby. Sięgnij po składniki z przepisu Darii i spróbuj swoich kulinarnych sił, przygotowując pasztet z dzika.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gnocchi dyniowe
Gnocchi to włoski odpowiednik naszych rodzimych kopytek. Delikatne wnętrze kluseczek łączy się z wieloma dodatkami i różnorodnymi sosami. Do tradycyjnego przepisu na ciasto na bazie ziemniaków często dodaje się inne składniki, np. dynię. Wypróbuj to smaczne połączenie razem z nami!

Karidopita, czyli greckie ciasto orzechowe z kremem jogurtowym
Pełne korzennych aromatów i cytrusowych nut - prawdziwie greckie ciasto!

Ravioli con uovo – przepis na ravioli z płynnym żółtkiem
Wyrafinowanych dań w kuchni włoskiej nie brak, a każde z nich cechuje piękno smaku i aromatu. Jednym z takich dań są kultowe ravioli con uovo, które urzekają swoim delikatnym smakiem i wypływającym z ciasta żółtkiem. Przygotuj się na prawdziwą ucztę dla podniebienia — poznaj przepis na ravioli z płynnym żółtkiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapki z ceviche z łososia
Kanapki z ceviche z łososia, guacamole i serkiem śmietanowym, czyli idealny pomysł na śniadanie lub kolację! Spróbuj przyrządzić to danie według przepisu Karola i przekonaj się, że pyszne jedzenie nie musi być skomplikowane w przygotowaniu.

Dżem nektarynkowy z wanilią
Obowiązkowa pozycja w domowej spiżarni – dżem, który nie tylko nada się do naleśników, ale również przypomni lato.

Kurczaki-Patyczaki
Kurczaki-Patyczaki to danie polecane dzieciom, które z pewnością im zasmakuje.