przepis-na-kobiete.pl

Torcik à la burrito • przepis • składniki • przygotowanie

Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Torcik à la burrito

Apetyczny farsz z mięsa mielonego z dodatkiem fasoli, kukurydzy i aromatycznych przypraw zapieczony z serem w formie torcika to zaskakująco pyszna odsłona burrito.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

tortilla burito - 6 szt.
mięso mielone wieprzowe - 400 g
papryka czerwona - 1 szt.
fasola czerwona z puszki - 150 g
kukurydza konserwowa - 150 g
ząbek czosnku - 3 szt.
olej - 3 łyżki
cebula - 1 szt.
sos pomidorowy o smaku barbecue - 3 łyżki
mozzarella - 200 g
papryka wędzona mielona - 0,5 łyżeczki
przyprawa do mięsa - 1 łyżeczka
sól -
pieprz czarny -
szczypiorek -

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
2.PODSMAŻAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy ją do momentu, aż się zeszkli.
3.SKŁADAMY TORCIK:
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy formę większą niż placki na burrito i chcemy, żeby torcik był stabilniejszy w trakcie pieczenia, możemy wspomóc się folią aluminiową. Rozwijamy większy kawałek folii aluminiowej i zwijamy go w pasek, tak jakbyśmy chcieli zrobić rant foremki. Dopasowujemy go w środku, tak aby średnica pasowała do wielkości placków. Na spód kładziemy tortillę, na nią 1/3 farszu i posypujemy 50 g startego sera. Czynność powtarzamy trzy razy. Wierzch torcika posypujemy pozostałym serem (50 g). Z podanych składników przygotujemy 2 torciki.
4.PIECZEMY TORT:
Torcik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (góra-dół) na 30 minut.
5.PODAJEMY DANIE:
Upieczony torcik kroimy na 4 kawałki i posypujemy szczypiorkiem.
Torcik à la burrito

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Cebulę i paprykę kroimy w mniejszą kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.

2

PODSMAŻAMY WSZYSTKIE SKŁADNIKI

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego cebulę. Smażymy ją do momentu, aż się zeszkli.

3

SKŁADAMY TORCIK

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jeśli mamy formę większą niż placki na burrito i chcemy, żeby torcik był stabilniejszy w trakcie pieczenia, możemy wspomóc się folią aluminiową. Rozwijamy większy kawałek folii aluminiowej i zwijamy go w pasek, tak jakbyśmy chcieli zrobić rant foremki. Dopasowujemy go w środku, tak aby średnica pasowała do wielkości placków. Na spód kładziemy tortillę, na nią 1/3 farszu i posypujemy 50 g startego sera. Czynność powtarzamy trzy razy. Wierzch torcika posypujemy pozostałym serem (50 g). Z podanych składników przygotujemy 2 torciki.

4

PIECZEMY TORT

Torcik wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (góra-dół) na 30 minut.

5

PODAJEMY DANIE

Upieczony torcik kroimy na 4 kawałki i posypujemy szczypiorkiem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3567,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1784 kcal

🥑

Tłuszcz

81,6 g

🌾

Węglowodany

165,9 g

🥬

Błonnik

9,1 g

💪

Białko

90,1 g

Podobne przepisy