przepis-na-kobiete.pl

Warzywa stir-fry po tajsku • przepis • składniki • przygotowanie

Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Warzywa stir-fry po tajsku

Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni

Składniki

bazylia świeża - 24 g
cebula dymka - 1 szt.
papryczka chili czerwona - 1 szt.
imbir świeży - 15 g
minikolby kukurydzy - 125 g
mąka ziemniaczana - 1 łyżeczka
olej rzepakowy - 4 łyżki
pieczarka - 250 g
ryż jaśminowy - 200 g
sałata rzymska - 400 g
sos sojowy - 3 łyżki
sól - 1 szczypta
limonka - 0,5 szt.
mleczko kokosowe - 200 ml
trawa cytrynowa - 10 g
groszek cukrowy - 150 g
ząbek czosnku - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYPRAWY MIESZAMY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM:
Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Miękką, wewnętrzną część trawy cytrynowej wyjmujemy z włóknistych liści zewnętrznych i drobno siekamy z przygotowanymi składnikami. Mieszamy z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem wyciśniętym z limonki.
2.KROIMY WARZYWA:
Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Pieczarki oczyszczamy, większe grzyby kroimy ewentualnie na pół. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na pół. Groszek kroimy na pół.
3.GOTUJEMY RYŻ:
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.
4.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Grzyby i kolby kukurydzy smażymy w woku lub na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3–4 minuty, mieszając. Wyjmujemy. Łodygi kapusty pak choi i cebule dymki smażymy na 1–2 łyżkach oleju przez 3 minuty, mieszając, również wyjmujemy. Liście pak choi i groszek cukrowy podsmażamy na pozostałym oleju przez 1–2 minuty, mieszając. Dolewamy sos, dodajemy ponownie pozostałe warzywa i gotujemy przez 2–3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, warzywa zagęszczamy według uznania i doprawiamy do smaku pozostałym sosem sojowym.
Warzywa stir-fry po tajsku

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 3

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYPRAWY MIESZAMY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM

Czosnek i imbir obieramy. Papryczkę chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Miękką, wewnętrzną część trawy cytrynowej wyjmujemy z włóknistych liści zewnętrznych i drobno siekamy z przygotowanymi składnikami. Mieszamy z mleczkiem kokosowym, 2 łyżkami sosu sojowego i sokiem wyciśniętym z limonki.

2

KROIMY WARZYWA

Kapustę pak choi oczyszczamy, białe łodygi i zielone liście kroimy oddzielnie w paski. Dymkę kroimy na kawałki o długości ok. 4 cm. Pieczarki oczyszczamy, większe grzyby kroimy ewentualnie na pół. Kolby kukurydzy kroimy wzdłuż na pół. Groszek kroimy na pół.

3

GOTUJEMY RYŻ

Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją podaną na opakowaniu.

4

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Grzyby i kolby kukurydzy smażymy w woku lub na patelni na 2 łyżkach rozgrzanego oleju przez 3–4 minuty, mieszając. Wyjmujemy. Łodygi kapusty pak choi i cebule dymki smażymy na 1–2 łyżkach oleju przez 3 minuty, mieszając, również wyjmujemy. Liście pak choi i groszek cukrowy podsmażamy na pozostałym oleju przez 1–2 minuty, mieszając. Dolewamy sos, dodajemy ponownie pozostałe warzywa i gotujemy przez 2–3 minuty. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, warzywa zagęszczamy według uznania i doprawiamy do smaku pozostałym sosem sojowym.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1714,3 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

571,4 kcal

🥑

Tłuszcz

24,2 g

🌾

Węglowodany

79,5 g

🥬

Błonnik

5,2 g

💪

Białko

13,3 g

Podobne przepisy