przepis-na-kobiete.pl

Wegańska chałka • przepis • składniki • przygotowanie

Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Wegańska chałka

Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni

Składniki

drożdże świeże - 30 g
skórka cytryny tarta - 2 łyżki
sól - 1 szczypta
masło orzechowe - 50 g
mąka pszenna typ 450 - 500 g
cukier - 50 g
olej kokosowy - 65 g
mąka pszenna - 100 g
woda - 2 łyżki
dżem morelowy - 2 łyżki
napój migdałowy - 20 ml

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN:
W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.
2.WYRABIAMY CIASTO:
Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).
3.PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO:
Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.
4.FORMUJEMY CHAŁKĘ:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.
5.PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ:
Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.
6.PIECZEMY CHAŁKĘ:
Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.
7.PODAJEMY CHAŁKĘ:
Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.
Wegańska chałka

Czas przygotowania

70 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN

W wysokiej misce łączymy napój roślinny, mąkę, świeże drożdże i cukier. Mieszamy, aż powstanie masa, która konsystencją będzie przypominać budyń. Rozczyn oprószamy z wierzchu mąką i odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Czekamy, aż drożdże zaczną pracować.

2

WYRABIAMY CIASTO

Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, łączymy go z pozostałymi składnikami ciasta i wyrabiamy (ręcznie lub za pomocą miksera z końcówka hakiem) tak długo, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne (ok. 10 minut).

3

PONOWNIE WYRABIAMY CIASTO

Gdy ciasto wyrośnie, przekładamy je na stolnicę lub blat oprószony mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie dzielimy na 3 części, z każdej formujemy wałek długości ok. 50 cm.

4

FORMUJEMY CHAŁKĘ

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej 3 wałki ciasta, które łączymy z jednej strony. Z ciasta zaplatamy warkocz, końce wałków wkładamy pod spód chałki. Chałkę ponownie odstawiamy na ok. 15 minut w ciepłe, nieprzewiewne miejsce.

5

PRZYGOTOWUJEMY KRUSZONKĘ

Wszystkie składniki kruszonki łączymy w misce i chwilę zagniatamy, aż ciasto zacznie się lepić i powstaną z niego grudki.

6

PIECZEMY CHAŁKĘ

Chałkę smarujemy z wierzchu napojem roślinnym, oprószamy kruszonką. Pieczemy ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C, aż nabierze złotego koloru.

7

PODAJEMY CHAŁKĘ

Chałkę wyjmujemy z piekarnika i smarujemy mieszaniną dżemu morelowego z wodą, omijając kruszonkę.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3931,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

327,6 kcal

🥑

Tłuszcz

8,5 g

🌾

Węglowodany

57 g

🥬

Błonnik

6,5 g

💪

Białko

6,5 g

Podobne przepisy

Wegańska chałka - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl