przepis-na-kobiete.pl

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem • przepis • składniki • przygotowanie

Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem

Lekkie, efektowne i łatwe do przyrządzenia danie z rusztu. Delikatny smak łososia i chrupiące warzywa to idealne połączenie.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cebula dymka - 1 szt.
mięta świeża - 2 g
masło - 50 g
pieprz biały - 1 szczypta
sól - 1 szczypta
seler - 300 g
łosoś filet, bez skóry - 400 g
sos sojowy - 1 łyżka
limonka - 0,5 szt.
skórka z pomarańczy, tarta - 0,5 łyżki
miód - 1 łyżka
oliwa z oliwek - 10 ml
pistacje - 50 g
rukola - 100 g
sok z limonki - 15 ml
pomidor suszony - 100 g
botwina - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII:
aluminiowej namoczone kawałki drewna bukowego, olchowego, brzozowego – bez kory – lub owocowego Pieczony seler Seler pokrojony w słupki o grubości ok.
2.2X2 CM UKŁADAMY:
na kawałku folii aluminiowej i polewamy je odrobiną oliwy z oliwek.
3.NA SELERZE UKŁADAMY:
kawałki masła, posypujemy startą skórką z limonki oraz kilkoma listkami świeżej mięty.
4.NA SELERZE UKŁADAMY:
talarki cebuli.
5.CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM,:
białym pieprzem oraz odrobiną soli.
6.SZCZELNIE ZAMYKAMY BRZEGI:
folii aluminiowej z każdej strony, tworząc zamkniętą kieszeń.
7.KIESZEŃ Z SELEREM:
układamy na ruszcie mocno rozpalonego grilla. GRILL PRZYKRYWAMY: pokrywą.
8.GRILLUJEMY PRZEZ 20-25:
minut.
9.PO 10-15 MINUTACH:
grillowania kieszeń z selerem obracamy na drugą stronę. GRILLUJEMY.
10.MARYNATA DO NACZYNIA:
wlewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy miód, sos sojowy, startą skórkę z limonki oraz sok z limonki, a także startą skórkę z pomarańczy.
11.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
12.ŁOSOSIA ZE SKÓRĄ:
pozbawioną łusek układamy w marynacie mięsem do dołu.
13.MARYNUJEMY 10:
minut.
14.SALSA DROBNO POKROJONĄ:
botwinkę oraz suszone pomidory wrzucamy do miseczki, dodajemy rozkruszone za pomocą noża pistacje oraz posiekaną rukolę.
15.CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ:
z oliwek oraz odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.
16.NASTĘPNIE DODAJEMY SOK:
z limonki i odrobinę miodu.
17.SKŁADNIKI MIESZAMY. SALSĘ ODSTAWIAMY NA:
bok.
18.KAWAŁKI NAMOCZONEGO DREWNA:
układamy bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, kilka kawałków drewna układamy na ruszcie.
19.NA KAWAŁKACH DREWNA:
na ruszcie układamy zamarynowanego łososia skórą do dołu.
20.GRILL PRZYKRYWAMY SZCZELNIE,:
wędzimy przez 20 minut pod przykryciem, podczas wędzenia regulujemy dopływ powietrza do grilla.
21.JAK PODAWAĆ NA:
talerz wykładamy kilka kawałków grillowanego selera.
22.Z PODWĘDZONEGO FILETU:
z łososia odrywamy kawałki bez skóry, które układamy obok selera.
23.DODAJEMY ODROBINĘ SALSY,:
dekorujemy liśćmi botwinki.
24.RYBY I OWOCE:
morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:
Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII

aluminiowej namoczone kawałki drewna bukowego, olchowego, brzozowego – bez kory – lub owocowego Pieczony seler Seler pokrojony w słupki o grubości ok.

2

2X2 CM UKŁADAMY

na kawałku folii aluminiowej i polewamy je odrobiną oliwy z oliwek.

3

NA SELERZE UKŁADAMY

kawałki masła, posypujemy startą skórką z limonki oraz kilkoma listkami świeżej mięty.

4

NA SELERZE UKŁADAMY

talarki cebuli.

5

CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY MIELONYM,

białym pieprzem oraz odrobiną soli.

6

SZCZELNIE ZAMYKAMY BRZEGI

folii aluminiowej z każdej strony, tworząc zamkniętą kieszeń.

7

KIESZEŃ Z SELEREM

układamy na ruszcie mocno rozpalonego grilla. GRILL PRZYKRYWAMY: pokrywą.

8

GRILLUJEMY PRZEZ 20-25

minut.

9

PO 10-15 MINUTACH

grillowania kieszeń z selerem obracamy na drugą stronę. GRILLUJEMY.

10

MARYNATA DO NACZYNIA

wlewamy oliwę z oliwek, do oliwy dodajemy miód, sos sojowy, startą skórkę z limonki oraz sok z limonki, a także startą skórkę z pomarańczy.

11

CAŁOŚĆ MIESZAMY.

12

ŁOSOSIA ZE SKÓRĄ

pozbawioną łusek układamy w marynacie mięsem do dołu.

13

MARYNUJEMY 10

minut.

14

SALSA DROBNO POKROJONĄ

botwinkę oraz suszone pomidory wrzucamy do miseczki, dodajemy rozkruszone za pomocą noża pistacje oraz posiekaną rukolę.

15

CAŁOŚĆ POLEWAMY OLIWĄ

z oliwek oraz odrobiną oliwy z suszonych pomidorów.

16

NASTĘPNIE DODAJEMY SOK

z limonki i odrobinę miodu.

17

SKŁADNIKI MIESZAMY. SALSĘ ODSTAWIAMY NA

bok.

18

KAWAŁKI NAMOCZONEGO DREWNA

układamy bezpośrednio na rozgrzanym brykiecie, kilka kawałków drewna układamy na ruszcie.

19

NA KAWAŁKACH DREWNA

na ruszcie układamy zamarynowanego łososia skórą do dołu.

20

GRILL PRZYKRYWAMY SZCZELNIE,

wędzimy przez 20 minut pod przykryciem, podczas wędzenia regulujemy dopływ powietrza do grilla.

21

JAK PODAWAĆ NA

talerz wykładamy kilka kawałków grillowanego selera.

22

Z PODWĘDZONEGO FILETU

z łososia odrywamy kawałki bez skóry, które układamy obok selera.

23

DODAJEMY ODROBINĘ SALSY,

dekorujemy liśćmi botwinki.

24

RYBY I OWOCE

morza z tym znakiem pochodzą ze zrównoważonych połowów z certyfikatem MSC. WWW.MSC.ORG/PL:

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2571,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

642,8 kcal

🥑

Tłuszcz

46,6 g

🌾

Węglowodany

32,1 g

🥬

Błonnik

29,7 g

💪

Białko

29,7 g

Podobne przepisy

Wędzony filet z łososia na grillu z salsą z rukoli i pieczonym selerem - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl