przepis-na-kobiete.pl

Kurczak duszony w piwie • przepis • składniki • przygotowanie

Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Kurczak duszony w piwie

Kurczak duszony w ciemnym, aromatycznym piwie to świetny pomysł na obiad, nie tylko od święta. Koniecznie sprawdź, jak prosto można przygotować wykwintne danie wg przepisu Karola!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kurczak udko - 500 g
mąka pszenna - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
boczek wędzony - 100 g
cebula - 1 szt.
miód - 2 łyżki
koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy - 2 łyżki
liść laurowy - 2 szt.
ziele angielskie - 4 szt.
marchew - 4 szt.
sól -
pieprz czarny -
woda - 500 ml
olej - 80 ml
tymianek świeży - 1 garść
piwo ciemne - 500 ml
czosnek główka - 2 ząbki

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY UDKA:
Udka kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i przekrawamy na pół. Doprawiamy je solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Gotowe mięso odkładamy.
2.PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA:
Marchewki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.
3.PODSMAŻAMY BOCZEK:
Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej, głębokiej patelni. Zarumieniony boczek zdejmujemy z patelni, tłuszcz zostawiamy.
4.PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK:
Cebulę i czosnek smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.
5.GOTUJEMY KURCZAKA W PIWIE:
Na patelnię powoli wlewamy piwo, dodajemy marchewkę, kurczaka i podsmażony boczek. Następnie dodajemy wodę tak, aby przykryła mięso. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, tymiankiem, miodem i octem jabłkowym. Dodajemy też masło.
Kurczak duszony w piwie

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY I SMAŻYMY UDKA

Udka kurczaka obieramy ze skóry, trybujemy i przekrawamy na pół. Doprawiamy je solą i pieprzem i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso na złoty kolor. Gotowe mięso odkładamy.

2

PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA

Marchewki obieramy i kroimy w kostkę o wielkości ok. 2-3 cm. Cebulę kroimy w dużą kostkę, a czosnek w plasterki.

3

PODSMAŻAMY BOCZEK

Boczek kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy na suchej, głębokiej patelni. Zarumieniony boczek zdejmujemy z patelni, tłuszcz zostawiamy.

4

PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK

Cebulę i czosnek smażymy na tłuszczu pozostałym po smażeniu boczku. Kiedy cebula się zeszkli, dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy.

5

GOTUJEMY KURCZAKA W PIWIE

Na patelnię powoli wlewamy piwo, dodajemy marchewkę, kurczaka i podsmażony boczek. Następnie dodajemy wodę tak, aby przykryła mięso. Całość doprawiamy liśćmi laurowymi, zielem angielskim, tymiankiem, miodem i octem jabłkowym. Dodajemy też masło.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2914,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

728,7 kcal

🥑

Tłuszcz

45,6 g

🌾

Węglowodany

29,2 g

🥬

Błonnik

3,9 g

💪

Białko

26,5 g

Podobne przepisy