przepis-na-kobiete.pl

Walentynkowe serduszka • przepis • składniki • przygotowanie

Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Walentynkowe serduszka

Doskonały słodki prezent dla ukochanej osoby! Ciasteczka w kształcie serduszek!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 20
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier puder - 125 g
masło - 250 g
mąka pszenna - 375 g
białko jaja kurzego - 90 g
wiórki kokosowe - 100 g
cukier - 30 g
maliny mrożone - 250 g
woda - 25 ml
żelatyna - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA:
ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek.
2.ŻÓŁTKA ODDZIEL OD:
białek i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj i rozdrobnij za pomocą ostrza noża.
3.CIASTO KRUCHE WSZYSTKIE:
składniki zagniatamy.
4.ODSTAWIAMY DO LODÓWKI:
na około godzinę.
5.ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA:
grubość 3-4 mm, wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.
6.MASA KOKOSOWA UMIESZCZAMY:
wszystkie składniki w garnku i prażymy je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka).
7.PRZESTUDZONĄ MASĘ KOKOSOWĄ:
wyciskamy ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie.
8.PIECZEMY W TEMPERATURZE:
180°C przez około 12 minut.
9.GALARETKA MALINOWA ŻELATYNĘ:
moczymy w wodzie.
10.MALINY ODPAROWUJEMY W:
garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cukier.
11.ZDEJMUJEMY GARNEK Z:
palnika i dodajemy namoczoną żelatynę.
12.MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA:
żelatyny.
13.LEKKO GĘSTNIEJĄCĄ GALARETKĘ:
wylewamy na upieczone, przestudzone kruche serduszka.
Walentynkowe serduszka

Czas przygotowania

40 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 20

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ JAJKA

ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie i obierz ze skorupek.

2

ŻÓŁTKA ODDZIEL OD

białek i przetrzyj przez sitko o drobnych oczkach lub bardzo drobno posiekaj i rozdrobnij za pomocą ostrza noża.

3

CIASTO KRUCHE WSZYSTKIE

składniki zagniatamy.

4

ODSTAWIAMY DO LODÓWKI

na około godzinę.

5

ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO NA

grubość 3-4 mm, wycinamy serduszka i nakłuwamy je widelcem.

6

MASA KOKOSOWA UMIESZCZAMY

wszystkie składniki w garnku i prażymy je przez 6 minut na małym ogniu (do momentu ścięcia białka).

7

PRZESTUDZONĄ MASĘ KOKOSOWĄ

wyciskamy ze szprycy na kruche serduszka po ich obwodzie.

8

PIECZEMY W TEMPERATURZE

180°C przez około 12 minut.

9

GALARETKA MALINOWA ŻELATYNĘ

moczymy w wodzie.

10

MALINY ODPAROWUJEMY W

garnku na niewielkim ogniu, dodajemy cukier.

11

ZDEJMUJEMY GARNEK Z

palnika i dodajemy namoczoną żelatynę.

12

MIESZAMY DO ROZPUSZCZENIA

żelatyny.

13

LEKKO GĘSTNIEJĄCĄ GALARETKĘ

wylewamy na upieczone, przestudzone kruche serduszka.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5300 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

265 kcal

🥑

Tłuszcz

12,4 g

🌾

Węglowodany

35,5 g

🥬

Błonnik

3,8 g

💪

Białko

3,8 g

Podobne przepisy