Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY KALAFIOR
Kalafior kroimy na różyczki i miksujemy za pomocą blendera tak, aby przypomniał kaszkę (można go także zetrzeć na tarce).
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Zblendowany kalafior przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i posiekany koperek. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do kalafiora. Wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
SMAŻYMY KOTLECIKI
Na patelni rozgrzewamy olej – wlewamy więcej, tak aby kotleciki lekko się w nim zatopiły. Z masy formujemy małe placki o grubości 1 cm. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, około 3-4 minut z obu stron. Po usmażeniu układamy kotleciki na ręczniku papierowym.
PRZYGOTOWUJEMY DIP
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy jogurt, masło orzechowe i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
POSYPUJEMY KOTLECIKI SEREM I ZIOŁAMI
Kotleciki wykładamy na talerz. Każdy posypujemy startym serem cheddar, świeżym koperkiem i bazylią. Obok kotlecików nakładamy gotowy sos.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1386,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
346,6 kcal
Tłuszcz
16,3 g
Węglowodany
35,0 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Gofry z jogurtem i borówkami
W tym deserze rządzą borówki! Domowe gofry Kingi podane z jogurtem greckim, borówkową frużeliną i świeżymi owocami mają szansę, by trafić na listę Twoich ulubionych słodkich potraw! Sprawdź, jak smakują!

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i oliwkami
Warzywna kompozycja z delikatnym sosem pokryta warstwą słonego sera – oto sposób na prostą i smaczną zapiekankę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta bez pieczenia z czerstwego chleba
Tarta z czerstwego chleba i do tego smażona na patelni? Tym przepisem Kinga udowadnia, że z resztek pieczywa można wyczarować pyszne i pożywne danie!

Pieczony kurczak z ziemniaczkami w stylu amerykańskim
Pieczony kurczak z ziemniaczkami z dodatkiem groszku w aromatycznym winno-maślanym sosie, czyli danie inspirowane słynnym amerykańskim kurczakiem vesuvio. Przygotuj je i sprawdź, jak smakuje.

Sałatka w słoiku na 3 sposoby
Kwadrans akademicki – tyle czasu wystarczy, by przygotować prostą i szybką warstwową sałatkę studencką w słoiku! Który wariant wypróbujecie jako pierwszy?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z tymiankiem, oliwkami, pomidorami i cukinią w clafoutis z bakłażana
Wypróbuj przepis na połączenie idealne: kurczak z aromatycznym tymiankiem oraz wykwintne clafoutis z bakłażana.

Jajka faszerowane awokado
Jajka faszerowane awokado to zdrowa i sycąca przekąska, która sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i eleganckim przyjęciu.

Sałatka z rolowanym taco
Wyjątkowa wegańska sałatka, jakiej z pewnością nie znasz! Świeża sałata i cebula, na nich rolowane tacosy pełne fasoli i pikantnych dodatków, a wszystko to podane z wegańskim sosem ranczerskim. To świetny pomysł na sycący lunch do pracy lub kolację.