przepis-na-kobiete.pl

Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym • przepis • składniki • przygotowanie

Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!

Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym

Szukasz nowego sposobu na wykorzystanie kalafiora w kuchni? Wypróbuj przepis na pyszne kotleciki z kalafiora, które są idealne dla małych smakoszy!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kalafior - 1 szt.
jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 85 g
olej rzepakowy - 1 łyżka
pieprz czarny - 1 szczypta
proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
sól - 1 szczypta
ząbek czosnku - 2 szt.
jogurt grecki - 100 ml
śmietana 18% - 100 ml
masło orzechowe - 2 łyżki
ser cheddar - 50 g
bazylia świeża - 5 g
świeży koperek - 1 łyżeczka

Instrukcje przygotowania

1.BLENDUJEMY KALAFIOR:
Kalafior kroimy na różyczki i miksujemy za pomocą blendera tak, aby przypomniał kaszkę (można go także zetrzeć na tarce).
2.ŁĄCZYMY SKŁADNIKI:
Zblendowany kalafior przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i posiekany koperek. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do kalafiora. Wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej mąki.
3.SMAŻYMY KOTLECIKI:
Na patelni rozgrzewamy olej – wlewamy więcej, tak aby kotleciki lekko się w nim zatopiły. Z masy formujemy małe placki o grubości 1 cm. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, około 3-4 minut z obu stron. Po usmażeniu układamy kotleciki na ręczniku papierowym.
4.PRZYGOTOWUJEMY DIP:
Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy jogurt, masło orzechowe i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
5.POSYPUJEMY KOTLECIKI SEREM I ZIOŁAMI:
Kotleciki wykładamy na talerz. Każdy posypujemy startym serem cheddar, świeżym koperkiem i bazylią. Obok kotlecików nakładamy gotowy sos.
Kotleciki z kalafiora z dipem orzechowo-czosnkowym

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

BLENDUJEMY KALAFIOR

Kalafior kroimy na różyczki i miksujemy za pomocą blendera tak, aby przypomniał kaszkę (można go także zetrzeć na tarce).

2

ŁĄCZYMY SKŁADNIKI

Zblendowany kalafior przekładamy do dużej miski, dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz i posiekany koperek. Ząbki czosnku ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub przeciskamy przez praskę i również dodajemy do kalafiora. Wszystko mieszamy. Jeśli masa będzie zbyt luźna dodajemy więcej mąki.

3

SMAŻYMY KOTLECIKI

Na patelni rozgrzewamy olej – wlewamy więcej, tak aby kotleciki lekko się w nim zatopiły. Z masy formujemy małe placki o grubości 1 cm. Smażymy kotleciki na rozgrzanym tłuszczu, na średnim ogniu, około 3-4 minut z obu stron. Po usmażeniu układamy kotleciki na ręczniku papierowym.

4

PRZYGOTOWUJEMY DIP

Do miski przekładamy śmietanę, dodajemy jogurt, masło orzechowe i czosnek starty na tarce o drobnych oczkach lub przeciśnięty przez praskę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

5

POSYPUJEMY KOTLECIKI SEREM I ZIOŁAMI

Kotleciki wykładamy na talerz. Każdy posypujemy startym serem cheddar, świeżym koperkiem i bazylią. Obok kotlecików nakładamy gotowy sos.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1386,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

346,6 kcal

🥑

Tłuszcz

16,3 g

🌾

Węglowodany

35,0 g

🥬

Błonnik

18,9 g

💪

Białko

18,9 g

Podobne przepisy