przepis-na-kobiete.pl

Truflowe tagliolini z boczniakami • przepis • składniki • przygotowanie

Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Truflowe tagliolini z boczniakami

Makaron truflowy w połączeniu z boczniakami i masłem z solą himalajską? To danie znika z talerzy szybciej, niż zdąży się na nich pojawić! Najlepiej sprawdźcie sami!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczniaki - 400 g
Tagliolini - 250 g
masło - 170 g
oliwa z oliwek - 4 łyżki
papryczka chili czerwona - 15 g
pieprz czarny - 0,33 łyżeczki
grana padano - 50 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI:
Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów  kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.
3.SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW:
2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków  przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.
4.DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW:
Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.
5.PODAJEMY DANIE:
Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.
Truflowe tagliolini z boczniakami

Czas przygotowania

30 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I SMAŻYMY BOCZNIAKI

Grzyby kroimy, odcinając nóżki. Kroimy je osobno w drobną kostkę. Pozostałą część grzybów (główki) przecinamy na pół, ścinamy po bokach na płasko i nacinamy delikatnie nożem z jednej strony w kratkę. Ścięte części grzybów  kroimy drobno i dodajemy do pokrojonych w kostkę nóżek.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron dodajemy do gotującej się w garnku wody. Jej ilość powinna być wystarczająca, aby przykryć cały makaron. Gotujemy przez 3-4 minuty, mieszając od czasu do czasu. Po ugotowaniu nie pozbywamy się całej wody.

3

SMAŻYMY NÓŻKI BOCZNIAKÓW

2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni. Smażymy pokrojone w kostkę nóżki boczniaków  przez 1,5 minuty. Dodajemy masło. Kiedy zacznie się rozpuszczać, dodajemy 3 łyżki wody z gotującego się makaronu.

4

DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO BOCZNIAKÓW

Ostrą papryczkę i odcedzony makaron dodajemy na patelnię. Doprawiamy pieprzem. Mieszamy chwilę, aby składniki się połączyły, i wyłączamy gaz.

5

PODAJEMY DANIE

Makaron przekładamy na talerze. Posypujemy startym serem. Na wierzchu układamy podsmażone główki boczniaków.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2798 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

1399 kcal

🥑

Tłuszcz

94,7 g

🌾

Węglowodany

103,5 g

🥬

Błonnik

36,2 g

💪

Białko

36,2 g

Podobne przepisy

Truflowe tagliolini z boczniakami - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl