przepis-na-kobiete.pl

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową • przepis • składniki • przygotowanie

Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową

Mnóstwo smaków, tekstur i kolorów w jednym deserze! Tosty francuskie podane z sałatką z owoców, lodami i bitą śmietaną zaspokoją Twój apetyt na coś słodkiego i będą ozdobą każdego stołu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

winogrona jasne - 150 g
nektarynka - 2 szt.
pomarańcza - 2 szt.
chleb tostowy - 4 kromki
jajko - 2 szt.
mleko - 100 ml
cukier - 2 łyżki
masło - 2 łyżki
lody śmietankowe - 500 ml
śmietana 30% - 150 g
dżem pomarańczowy - 2 łyżki
cukier puder - 1 łyżeczka
pistacje - 20 g

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ OWOCOWĄ:
Winogrona przekrawamy na pół, nektarynki kroimy na cząstki, a pomarańcze obieramy i filetujemy. Owoce przekładamy do miski i mieszamy.
2.SMAŻYMY TOSTY FRANCUSKIE:
Jajka roztrzepujemy w miseczce za pomocą rózgi lub widelca. Dodajemy mleko, mieszamy. W tak przygotowanej miksturze obtaczamy kromki pieczywa tostowego.
3.PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRUSOWY:
Marmoladę cytrusową zagotowujemy w rondelku z odrobiną wody. Odstawiamy do wystudzenia.
4.PODAJEMY TOSTY FRANCUSKIE:
Gałki lodów serwujemy na tostach francuskich razem z sałatką owocową. W osobnej miseczce podajemy ubitą śmietanę. Tosty dekorujemy z wierzchu sosem cytrusowym i posiekanymi pistacjami. Całość oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.
Tosty francuskie z lodami i sałatką owocową

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY SAŁATKĘ OWOCOWĄ

Winogrona przekrawamy na pół, nektarynki kroimy na cząstki, a pomarańcze obieramy i filetujemy. Owoce przekładamy do miski i mieszamy.

2

SMAŻYMY TOSTY FRANCUSKIE

Jajka roztrzepujemy w miseczce za pomocą rózgi lub widelca. Dodajemy mleko, mieszamy. W tak przygotowanej miksturze obtaczamy kromki pieczywa tostowego.

3

PRZYGOTOWUJEMY SOS CYTRUSOWY

Marmoladę cytrusową zagotowujemy w rondelku z odrobiną wody. Odstawiamy do wystudzenia.

4

PODAJEMY TOSTY FRANCUSKIE

Gałki lodów serwujemy na tostach francuskich razem z sałatką owocową. W osobnej miseczce podajemy ubitą śmietanę. Tosty dekorujemy z wierzchu sosem cytrusowym i posiekanymi pistacjami. Całość oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3527,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

881,9 kcal

🥑

Tłuszcz

44,2 g

🌾

Węglowodany

101,4 g

🥬

Błonnik

6,9 g

💪

Białko

21,1 g

Podobne przepisy