Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką • przepis • składniki • przygotowanie
Ślimaczki z ciasta francuskiego z serem i szynką to ten rodzaj dania, który zdobywa Twoje serce od razu po jego spróbowaniu. Chrupiąca skórka, aromatyczna szynka i kremowy, ciągnący się ser otula kubki smakowe, fundując im prawdziwą rozkosz. Jak zrobić tę pyszną i szybką przekąskę? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Ser zetrzyj na tarce do miseczki. Szynkę pokrój na drobne paski i dodaj do miseczki. Na sam koniec posiekaj koperek i zostaw na desce.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Ciasto odpakuj i rozwiń, a potem posmaruj całą jego powierzchnię musztardą.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Warstwę z musztardy posyp serem i szynką. Dodaj także koperek, sól oraz pieprz.
ZWIJAMY ŚLIMACZKI
Chwyć za jeden koniec ciasta i zacznij je zawijać, tak aby utworzyć walec. Zrolowane ciasto pokrój na kawałki o grubości ok. 2-3 cm.
SMARUJEMY ŚLIMACZKI JAJKIEM
Ślimaczki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z wierzchu, aby uzyskać chrupiącą skórkę.
PIECZEMY ŚLIMACZKI
Blachę ze ślimaczkami wsadzamy do piekarnika i wypiekamy przez 20 minut, aż nabiorą złotego koloru.
STUDZIMY ŚLIMACZKI
Gdy ślimaczki będą gotowe, wyciągnij blachę z pieca i pozwól im lekko ostygnąć. Podawaj ciepłe z dodatkiem ulubionego dipu, np. aioli.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2466,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
308,3 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
18,8 g
Błonnik
0,1 g
Białko
12,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Croissanty z filetem z piersi kurczaka
Cudownie maślany, delikatnie słodki croissant z guacamole, delikatna szynka z kurczaka i jajko sadzone – takie połączenie składników to gwarancja pysznego śniadania!

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Nadziewane daktyle w czekoladzie
W pełni naturalna, słodka i wegańska przekąska. Idealnie sprawdzi się podczas pikniku lub na imprezie.

Chlebek z pieczonych bananów
Przepis dla wszystkich tych, którzy cenią sobie wyjątkowe pieczywo! Jest tu wszystko, czego może oczekiwać prawdziwy smakosz – lekko wilgotny środek i chrupiąca skórka, które doskonale komponują się z dodatkiem masła orzechowego czy jogurtu naturalnego.

Pesto z suszonych pomidorów
Pesto z suszonych pomidorów, znane także pod nazwą pesto rosso, to młodszy kuzyn klasycznego alla Genovese o równie pysznym i wyjątkowym smaku. Słone pomidory w połączeniu z delikatnymi migdałami, oliwą z oliwek, odrobiną czosnku i intensywnym parmezanem tworzą połączenie, które zdobyło serca miłośników kuchni z całego świata. Jak zrobić dobre pesto rosso? Zrób je razem z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bagietka capresse
Chrupiące pieczywo z pomidorami, mozzarellą, bazylią i czosnkiem. Tak doskonała, że znika zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Orzechowe babeczki z kubka
Czy wiesz, że babeczki można upiec w kuchence mikrofalowej? Sprawdź przepis Pawła i przekonaj się, jakie to proste! Orzechowe babeczki z kubka to będzie Twój HIT!

Ciasto czekoladowe – prosty przepis
To przepis dla fanów czekolady! Przygotuj ciasto, którym w dzieciństwie zajadał się Paweł Małecki.