przepis-na-kobiete.pl

Ciasto czekoladowe z gruszkami • przepis • składniki • przygotowanie

Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe z gruszkami, które utrze się na idealną konsystencję w termorobocie MC Smart.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy

Składniki

jajko - 2 szt.
mąka pszenna - 200 g
kakao - 40 g
cukier - 120 g
gruszka - 2 szt.
proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki
soda oczyszczona - 0,7 łyżeczki
olej - 120 ml
jogurt grecki - 125 g

Instrukcje przygotowania

1.MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI:
W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie mieszamy.
2.UCIERAMY JAJKA Z CUKREM I OLEJEM:
Do pojemnika miksującego wbijamy jajka i dodajemy cukier. Nakładamy pokrywę, zdejmujemy miarkę i ucieramy składniki przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów. W trakcie ucierania, przez otwór w pokrywie, stopniowo dodajemy olej.
3.DODAJEMY JOGURT:
Do utartych z cukrem i olejem jajek dodajemy jogurt grecki i ponownie mieszamy przez 1 minutę na 4 poziomie obrotów.
4.ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI:
Do pojemnika miksującego dodajemy suche składniki i ucieramy całość przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów.
5.PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY:
Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy niewielką ilością oleju. Ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim plastry gruszek.
6.PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO:
Ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Podajemy wystudzone.
Ciasto czekoladowe z gruszkami

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 12

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MIESZAMY SUCHE SKŁADNIKI

W misce umieszczamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. Składniki dokładnie mieszamy.

2

UCIERAMY JAJKA Z CUKREM I OLEJEM

Do pojemnika miksującego wbijamy jajka i dodajemy cukier. Nakładamy pokrywę, zdejmujemy miarkę i ucieramy składniki przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów. W trakcie ucierania, przez otwór w pokrywie, stopniowo dodajemy olej.

3

DODAJEMY JOGURT

Do utartych z cukrem i olejem jajek dodajemy jogurt grecki i ponownie mieszamy przez 1 minutę na 4 poziomie obrotów.

4

ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI Z MOKRYMI

Do pojemnika miksującego dodajemy suche składniki i ucieramy całość przez 3 minuty na 4 poziomie obrotów.

5

PRZEKŁADAMY CIASTO DO TORTOWNICY

Gruszki obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w plastry. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy niewielką ilością oleju. Ciasto przelewamy do tortownicy i układamy na nim plastry gruszek.

6

PIECZEMY I PODAJEMY CIASTO

Ciasto pieczemy w 180°C przez ok. 50 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Podajemy wystudzone.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2782,5 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

231,9 kcal

🥑

Tłuszcz

10,3 g

🌾

Węglowodany

30,8 g

🥬

Błonnik

1,6 g

💪

Białko

4,9 g

Podobne przepisy