przepis-na-kobiete.pl

Lemon curd • przepis • składniki • przygotowanie

Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!

Lemon curd

Jeśli przepadasz za intensywnie cytrynowym smakiem, lemon curd to idealna propozycja dla ciebie! Ten gładki, kremowy i niezwykle aromatyczny krem cytrynowy jest idealny do wszelkich wypieków, tostów francuskich i innych słodkości. Przygotowanie lemon curd w domu jest prostsze, niż się wydaje. Poznaj nasz sposób na lemon curd!

Czas przygotowania
325 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

cukier drobny - 220 g
jajko - 3 szt.
żółtka jaj - 2 szt.
masło - 110 g
cytryna - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY:
Do miski wlewamy wrzącą wodę. Wkładamy do niej cytryny na kilka minut. Następnie szczoteczką szorujemy cytryny, aby pozbyć się nieczystości. Ponownie płuczemy cytryny we wrzątku. Do miseczki ścieramy skórkę z tak umytych oraz osuszonych cytryn, a potem wyciskamy z nich sok i przecedzamy go przez sito.
2.PRZYRZĄDZAMY BAZĘ:
Do rondelka wbijamy jajka (3 całe i 2 żółtka) oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się połączy. Podgrzewamy całość na małym ogniu i cały czas mieszamy.
3.DODAJEMY MASŁO ORAZ SOK Z CYTRYNY:
Do masy z cukru i jajek dodajemy masło oraz wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć, ściągamy go z kuchenki, aby się nie zwarzył.
4.PRZECIERAMY KREM PRZEZ SITO:
Tak przygotowany krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać maksymalnie gładką konsystencję.
5.DODAJEMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY:
Do gotowego kremu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.
6.PRZEKŁADAMY KREM DO SŁOIKA:
Krem przekładamy do czystego i suchego słoika. Zakręcamy i studzimy — najpierw w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. Po 4-5 godzinach krem będzie gotowy do zjedzenia. Lemon curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Lemon curd

Czas przygotowania

325 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY CYTRYNY

Do miski wlewamy wrzącą wodę. Wkładamy do niej cytryny na kilka minut. Następnie szczoteczką szorujemy cytryny, aby pozbyć się nieczystości. Ponownie płuczemy cytryny we wrzątku. Do miseczki ścieramy skórkę z tak umytych oraz osuszonych cytryn, a potem wyciskamy z nich sok i przecedzamy go przez sito.

2

PRZYRZĄDZAMY BAZĘ

Do rondelka wbijamy jajka (3 całe i 2 żółtka) oraz cukier i mieszamy, aż wszystko się połączy. Podgrzewamy całość na małym ogniu i cały czas mieszamy.

3

DODAJEMY MASŁO ORAZ SOK Z CYTRYNY

Do masy z cukru i jajek dodajemy masło oraz wyciśnięty sok z cytryny. Mieszamy, aż całość zgęstnieje. Gdy krem zacznie wrzeć, ściągamy go z kuchenki, aby się nie zwarzył.

4

PRZECIERAMY KREM PRZEZ SITO

Tak przygotowany krem przecieramy przez sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek i uzyskać maksymalnie gładką konsystencję.

5

DODAJEMY SKÓRKĘ Z CYTRYNY

Do gotowego kremu dodajemy skórkę z cytryny i mieszamy.

6

PRZEKŁADAMY KREM DO SŁOIKA

Krem przekładamy do czystego i suchego słoika. Zakręcamy i studzimy — najpierw w temperaturze pokojowej, a potem w lodówce. Po 4-5 godzinach krem będzie gotowy do zjedzenia. Lemon curd możemy przechowywać w lodówce do 2 tygodni.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2151,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

537,9 kcal

🥑

Tłuszcz

29,8 g

🌾

Węglowodany

64,1 g

🥬

Błonnik

2,8 g

💪

Białko

8 g

Podobne przepisy