Babka ziemniaczana z kaszanką • przepis • składniki • przygotowanie
Babka ziemniaczana z tego przepisu pełna jest aromatów i smaków. Boczek, słonina, kaszanka i oczywiście niezastąpiony majeranek.

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
TRZEMY ZIEMNIAKI NA TARCE
Ziemniaki obieramy i trzemy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i jaja. Cebule i boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy – najpierw boczek, a następnie dodajemy cebule. Dusimy wszystko ok. 8-10 minut na wolnym ogniu. Na koniec dodajemy rozdrobnioną kaszankę i jeszcze chwilę dusimy.
PIECZEMY BABKĘ
Do startych ziemniaków dodajemy wcześniej uduszone cebule, kaszankę, boczek oraz majeranek i śmietankę 30%, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Wykładamy masę ziemniaczaną. Na wierzchu układamy pokrojoną w cienkie plastry słoninę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (termoobieg) przez 1-1,5 godziny. Podajemy z kwaśną śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2866,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
477,8 kcal
Tłuszcz
42,2 g
Węglowodany
12,9 g
Błonnik
11,3 g
Białko
11,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekane jajka z salami i papryką
Zapiekane jajka – łatwy sposób na pyszne i sycące śniadanie! Wypróbuj koniecznie!

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Sałatka z selerem i ananasem
Sałatka z selerem i ananasem to świetna propozycja na szybką przekąskę. Delikatny seler naciowy w połączeniu z soczystym ananasem i kremowym majonezem tworzy lekką, a zarazem wyrazistą kompozycję smakową. Odkryj, jak zrobić prostą sałatkę z selerem i ananasem w roli głównej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Angielski przysmak owocowy
Uwielbiasz morele? Na pewno przypadnie Ci do gustu nowy przepis na proste w wykonaniu angielskie ciasto.

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo-cynamonowym
Zapach świąt zamknięty w jednym cieście – aromatyczny cynamon, przyprawa do piernika i jabłka. Daj się skusić na roladę wg przepisu Pawła!

Ciasto kruche z rabarbarem i truskawkami
Rabarbar i truskawki w kruchym cieście to pomysł na słodką chwilę zapomnienia. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Lizaki czekoladowo-truskawkowe
Czekolada i truskawki to duet doskonały! Połącz je w słodki deser dzięki przepisowi Pawła na lizaki czekoladowo-truskawkowe. Smakują każdemu!

Chleb do żurku
Chleb do żurku to rewelacyjny sposób na podanie tej tradycyjnej zupy w bardziej klasycznej i efektownej formie. Aromatyczny, chrupiący bochenek nie tylko świetnie komponuje się ze smakiem żurku, ale także sprawia, że danie wygląda bardziej apetycznie i interesująco. Jak zrobić taki chleb? Poznaj nasz sposób!