przepis-na-kobiete.pl

Stir-fry z kaszą • przepis • składniki • przygotowanie

Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!

Stir-fry z kaszą

Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy

Składniki

brokuł - 1 szt.
cukinia - 1 szt.
ząbek czosnku - 2 szt.
kasza orkiszowa - 100 g
natka pietruszki - 1 pęczek
oliwa z oliwek - 2 łyżki
pieczarka - 6 szt.
sos sojowy - 1 łyżka
sos sriracha - 1 łyżeczka
papryka żółta - 1 szt.

Instrukcje przygotowania

1.GOTUJEMY MIESZANKĘ KASZ:
Mieszankę kasz Lunch Time z orkiszem gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.
2.KROIMY WARZYWA:
Paprykę i cukinię kroimy w słupki.
3.SMAŻYMY WARZYWA:
Pokrojone warzywa smażymy w woku lub na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut. Dodajemy czosnek pokrojony w talarki i smażymy jeszcze ok. 1 minuty.
4.SMAŻYMY STIR-FRY:
Dodajemy ugotowaną mieszankę kasz oraz sos sojowy. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, aż smaki i składniki się połączą.
5.PODAJEMY DANIE:
Gotowy stir-fry z kaszą posypujemy z wierzchu natką pietruszki i skrapiamy sosem sriracha.
Stir-fry z kaszą

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 2

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

GOTUJEMY MIESZANKĘ KASZ

Mieszankę kasz Lunch Time z orkiszem gotujemy w lekko osolonej wodzie według wskazówek zamieszczonych na opakowaniu. Odcedzamy na sicie.

2

KROIMY WARZYWA

Paprykę i cukinię kroimy w słupki.

3

SMAŻYMY WARZYWA

Pokrojone warzywa smażymy w woku lub na głębokiej patelni na mocno rozgrzanej oliwie ok. 2 minut. Dodajemy czosnek pokrojony w talarki i smażymy jeszcze ok. 1 minuty.

4

SMAŻYMY STIR-FRY

Dodajemy ugotowaną mieszankę kasz oraz sos sojowy. Mieszamy i smażymy jeszcze chwilę, aż smaki i składniki się połączą.

5

PODAJEMY DANIE

Gotowy stir-fry z kaszą posypujemy z wierzchu natką pietruszki i skrapiamy sosem sriracha.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

793 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

396,5 kcal

🥑

Tłuszcz

9,5 g

🌾

Węglowodany

65,9 g

🥬

Błonnik

17,8 g

💪

Białko

17,8 g

Podobne przepisy