przepis-na-kobiete.pl

Tiramisu pistacjowe z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie

Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Tiramisu pistacjowe z truskawkami

Tiramisu z soczystymi truskawkami i kremem z pistacji i białej czekolady to elegancki deser, który zachwyci każdego, kto go spróbuje. Sprawdź, jak go przygotować!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kawa rozpuszczalna - 4 łyżki
woda - 250 ml
pistacje - 200 g
czekolada biała - 200 g
śmietanka 36% - 250 g
ser mascarpone - 250 g
cukier puder - 1 łyżka
truskawka - 300 g
biszkopty podłużne - 250 g

Instrukcje przygotowania

1.ROZDRABNIAMY PISTACJE:
Pistacje przesypujemy do malaksera i rozdrabniamy, aż wytworzy się olej i orzechy nabiorą konsystencji masła.
2.ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PISTACJAMI:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski odpornej na ciepło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę dodajemy do masła pistacjowego i krótko blendujemy.
3.PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY:
W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder, śmietankę i krem pistacjowy. Całość miksujemy na gładką masę.
4.SKŁADAMY TIRAMISU:
Truskawki przekrawamy na pół. Biszkopty po jednym maczamy w wystudzonej kawie i układamy na dnie foremki, by je przykryły. Na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego i wszystkie truskawki. Następnie na truskawki nakładamy pozostałe biszkopty i krem. Gotowe tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.
Tiramisu pistacjowe z truskawkami

Czas przygotowania

25 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 6

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

ROZDRABNIAMY PISTACJE

Pistacje przesypujemy do malaksera i rozdrabniamy, aż wytworzy się olej i orzechy nabiorą konsystencji masła.

2

ŁĄCZYMY CZEKOLADĘ Z PISTACJAMI

Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do miski odpornej na ciepło i roztapiamy w kąpieli wodnej. Następnie czekoladę dodajemy do masła pistacjowego i krótko blendujemy.

3

PRZYGOTOWUJEMY KREM PISTACJOWY

W misce umieszczamy mascarpone, cukier puder, śmietankę i krem pistacjowy. Całość miksujemy na gładką masę.

4

SKŁADAMY TIRAMISU

Truskawki przekrawamy na pół. Biszkopty po jednym maczamy w wystudzonej kawie i układamy na dnie foremki, by je przykryły. Na biszkopty nakładamy połowę kremu pistacjowego i wszystkie truskawki. Następnie na truskawki nakładamy pozostałe biszkopty i krem. Gotowe tiramisu schładzamy w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

5288,7 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

881,4 kcal

🥑

Tłuszcz

61,9 g

🌾

Węglowodany

68,8 g

🥬

Błonnik

5,4 g

💪

Białko

16,9 g

Podobne przepisy