przepis-na-kobiete.pl

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami • przepis • składniki • przygotowanie

Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami

Chrupiące i aromatyczne crostini z serem gorgonzola i gruszką umilą Ci jesienne wieczory. Wypróbuj to połączenie i przekonaj się, jakie to pyszne!

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy

Składniki

chleb drwalski - 1 szt.
gruszka - 4 szt.
miód - 4 łyżki
oliwa z oliwek - 4 łyżki
orzech włoski - 2 garście
ser gorgonzola - 100 g

Instrukcje przygotowania

1.KROIMY I PODPIEKAMY CHLEB:
Chleb kroimy na kromki, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.
2.NAKŁADAMY GRUSZKI I SER NA KROMKI:
Wyjmujemy chleb z piekarnika i każdą kromkę smarujemy serem gorgonzola. Następnie rozkładamy na nim gruszki pokrojone w cienkie plastry i na wierzch ponownie delikatnie nakładamy ser. Posypujemy orzechami włoskimi.
3.PIECZEMY KROMKI Z DODATKAMI:
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grilla) przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i zacznie bulgotać, a orzechy się zarumienią. Przed podaniem skrapiamy miodem.
Crostini z gruszkami, serem gorgonzola, miodem i orzechami

Czas przygotowania

10 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 5

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

KROIMY I PODPIEKAMY CHLEB

Chleb kroimy na kromki, kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i skrapiamy oliwą. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 5 minut.

2

NAKŁADAMY GRUSZKI I SER NA KROMKI

Wyjmujemy chleb z piekarnika i każdą kromkę smarujemy serem gorgonzola. Następnie rozkładamy na nim gruszki pokrojone w cienkie plastry i na wierzch ponownie delikatnie nakładamy ser. Posypujemy orzechami włoskimi.

3

PIECZEMY KROMKI Z DODATKAMI

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (z funkcją grilla) przez ok. 10 minut lub do momentu, w którym ser się rozpuści i zacznie bulgotać, a orzechy się zarumienią. Przed podaniem skrapiamy miodem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

3171,4 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

634,3 kcal

🥑

Tłuszcz

22,1 g

🌾

Węglowodany

100,5 g

🥬

Błonnik

8,2 g

💪

Białko

16,5 g

Podobne przepisy