przepis-na-kobiete.pl

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie

Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie

Skosztuj przysmaku szwajcarskich pasterzy. Gorący ser z dodatkami świetnie smakuje z dobrej jakości chlebem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

boczek w plastrach - 100 g
pieprz czarny - 1 szczypta
masło - 2 łyżki
ogórek konserwowy - 360 g
por - 750 g
sól - 1 szczypta
wino białe - 150 ml
śmietana 30% - 100 g
ser raclette - 115 g

Instrukcje przygotowania

1.PODSMAŻAMY PORA:
Pora oczyszczamy, kroimy w grube krążki i dusimy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty.
2.PORA ZALEWAMY ŚMIETANĄ:
Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez ok. 10 minut aż do miękkości, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku.
3.SER RACLETTE PODAJEMY Z KORNISZONAMI:
Boczek kroimy w paski. Ser raclette obieramy ze skórki i kroimy w paski. Boczek i pora w śmietanie rozkładamy na patelenkach grilla do raclette, obkładamy serem i stapiamy. Podajemy z osączonymi korniszonami. Do tego pasuje pożywny chleb na zakwasie.
Raclette z porami i boczkiem w śmietanie

Czas przygotowania

35 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PODSMAŻAMY PORA

Pora oczyszczamy, kroimy w grube krążki i dusimy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dolewamy białe wino, dusimy na wolnym ogniu przez 2 minuty.

2

PORA ZALEWAMY ŚMIETANĄ

Dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy przez ok. 10 minut aż do miękkości, w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Doprawiamy do smaku.

3

SER RACLETTE PODAJEMY Z KORNISZONAMI

Boczek kroimy w paski. Ser raclette obieramy ze skórki i kroimy w paski. Boczek i pora w śmietanie rozkładamy na patelenkach grilla do raclette, obkładamy serem i stapiamy. Podajemy z osączonymi korniszonami. Do tego pasuje pożywny chleb na zakwasie.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2159,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

539,9 kcal

🥑

Tłuszcz

30,7 g

🌾

Węglowodany

47,7 g

🥬

Błonnik

13,4 g

💪

Białko

13,4 g

Podobne przepisy

Raclette z porami i boczkiem w śmietanie - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl