Deser wegański à la snickers • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na pyszny deser dla najmłodszych! Z kaszą jaglaną, czekoladą, kremem z daktyli i orzeszkami.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
NAMACZAMY DAKTYLE
Daktyle namaczamy w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie daktyle razem z wodą miksujemy aż do uzyskania gładkiej masy.
GOTUJEMY KASZĘ
Kaszę płuczemy na sitku. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe. Gdy się zagotuje, wsypujemy kaszę i gotujemy przez około 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy syrop z agawy i aromat waniliowy, dokładnie mieszamy i miksujemy całość, aż uzyskamy gładką masę. Orzeszki miksujemy i rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
UKŁADAMY SKŁADNIKI DESERU W SŁOICZKACH
W słoiczkach układamy zmiksowaną kaszę, daktyle i rozpuszczoną czekoladę. Deser posypujemy orzeszkami i wstawiamy do lodówki co najmniej na 2 godziny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5226 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
435,5 kcal
Tłuszcz
29,4 g
Węglowodany
33,4 g
Błonnik
9,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort naleśnikowy z kremem i owocami
Najłatwiejszy, a jednocześnie pyszny tort to ten z naleśników. Przygotuj go z kremem kawowym i owocami!

Kluski serowe z chłodnikiem z melona
Przygotuj chłodnik w wersji owocowej – z melona i arbuza! Podany ze słodkimi kluskami serowymi smakuje wyśmienicie!

Morele z aksamitnym serkiem i pistacjami
Szybka i łatwa w przygotowaniu przekąska nie tylko dla fanów suszonych owoców, ale również dla prawdziwych łasuchów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Murzin wielkanocny
Wielkanoc w regionalnym stylu? Przygotuj potrawę popularną na Śląsku Cieszyńskim: murzina z farszem z najlepszej wędliny i kiełbasy! Niech te święta smakują wyjątkowo.

Kotleciki jagnięce
Mięso z klasą i cukinia w makaronowej odsłonie: to składniki wybrane przez Darię na wyjątkowy obiad, który podasz swoim bliskim. Sprawdź kotleciki jagnięce – wyglądają i smakują obłędnie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tosty z brokułem i serem provolone
Grzanki wyjątkowe? Te z serem provolone i brokułem! Ten niesamowity i wyrazisty smak idealnie wpisze się w Twój dzień!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Yakisoba z krewetkami
Yakisoba z makaronem soba, czyli lekko odmienione danie w japońskim stylu. Wypróbuj ten pyszny pomysł na obiad ze świeżymi warzywami, krewetkami i aromatycznym sosem!