przepis-na-kobiete.pl

Makaron chow mein z woka • przepis • składniki • przygotowanie

Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Makaron chow mein z woka

Szybki sposób na azjatyckie danie – makaron chow mein z sosem curry, polędwicą wołową i mieszanką chińskich warzyw. Wypróbuj przepis Kingi Paruzel.

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

sos do woka z curry - 490 g
polędwica wołowa - 200 g
sos sojowy - 3 łyżki
ząbek czosnku - 2 szt.
olej słonecznikowy - 2 łyżki
imbir świeży - 1 łyżeczka
cukier trzcinowy - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
papryczka chili czerwona - 1 szt.
makaron chow mein - 125 g
warzywa chińskie, mrożone - 300 g
sezam biały - 1 łyżka

Instrukcje przygotowania

1.MARYNUJEMY MIĘSO:
Polędwicę kroimy w plastry. W miseczce mieszamy sos sojowy, posiekane czosnek i imbir, cukier, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oleju. Umieszczamy mięso w marynacie tak, aby całe było nią pokryte. Ostawiamy na bok.
2.GOTUJEMY MAKARON:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
3.PODSMAŻAMY SKŁADNIKI:
Na patelnię wylewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa. Odkładamy je na bok. Na tę samą patelnię kładziemy mięso i smaży na dużym ogniu przez 2 minuty. Zdejmujemy z patelni.
4.PODAJEMY DANIE:
Na patelnię wylewamy sos. Podgrzewamy go i dodajemy przygotowane warzywa i mięso. Na koniec dodajemy makaron. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną papryczką chili i sezamem.
Makaron chow mein z woka

Czas przygotowania

20 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

MARYNUJEMY MIĘSO

Polędwicę kroimy w plastry. W miseczce mieszamy sos sojowy, posiekane czosnek i imbir, cukier, sok z cytryny oraz 1 łyżkę oleju. Umieszczamy mięso w marynacie tak, aby całe było nią pokryte. Ostawiamy na bok.

2

GOTUJEMY MAKARON

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

3

PODSMAŻAMY SKŁADNIKI

Na patelnię wylewamy resztę oleju i podsmażamy warzywa. Odkładamy je na bok. Na tę samą patelnię kładziemy mięso i smaży na dużym ogniu przez 2 minuty. Zdejmujemy z patelni.

4

PODAJEMY DANIE

Na patelnię wylewamy sos. Podgrzewamy go i dodajemy przygotowane warzywa i mięso. Na koniec dodajemy makaron. Całość mieszamy. Przed podaniem posypujemy drobno posiekaną papryczką chili i sezamem.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

1460,9 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

365,2 kcal

🥑

Tłuszcz

12,6 g

🌾

Węglowodany

40 g

🥬

Błonnik

2,5 g

💪

Białko

17,7 g

Podobne przepisy

Makaron chow mein z woka - przepis, składniki, przygotowanie | przepis-na-kobiete.pl