przepis-na-kobiete.pl

Mielony serek twarogowy z tortillą • przepis • składniki • przygotowanie

Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.

Mielony serek twarogowy z tortillą

Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy

Składniki

kapar - 30 g
ząbek czosnku - 1 szt.
świeży koperek - 30 g
chrzan tarty - 1 łyżeczka
serek homogenizowany naturalny - 125 g
pieprz biały - 1 szczypta
łosoś wędzony - 125 g
tortilla - 3 szt.

Instrukcje przygotowania

1.PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy. Dodajemy małą łyżeczkę startego świeżego chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.
2.FASZERUJEMY I ZWIJAMY TORTILLE:
Płaty tortilli smarujemy serkiem aż po brzegi ciasta. Na każdym płacie rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi płatami.
3.PODAJEMY TORTILLE:
Każdą tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki i układamy je na talerzu. Gotowe przekąski dekorujemy gałązkami koperku.
Mielony serek twarogowy z tortillą

Czas przygotowania

45 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

łatwy

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ

Kapary, czosnek i koper (same gałązki bez łodyg, kilka gałązek pozostawiamy do dekoracji) siekamy drobno i łączymy. Dodajemy małą łyżeczkę startego świeżego chrzanu. Wszystko dokładnie mieszamy razem z serkiem, dodajemy mielony biały pieprz, mieszamy.

2

FASZERUJEMY I ZWIJAMY TORTILLE

Płaty tortilli smarujemy serkiem aż po brzegi ciasta. Na każdym płacie rozkładamy kawałki łososia wędzonego, do mniej więcej połowy płata tortilli, i bardzo ściśle zawijamy. Czynność powtarzamy z kolejnymi płatami.

3

PODAJEMY TORTILLE

Każdą tortillę kroimy na skos na mniejsze kawałki i układamy je na talerzu. Gotowe przekąski dekorujemy gałązkami koperku.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

889,2 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

222,3 kcal

🥑

Tłuszcz

7 g

🌾

Węglowodany

27,6 g

🥬

Błonnik

0,4 g

💪

Białko

13 g

Podobne przepisy