przepis-na-kobiete.pl

Tarta z botwinką • przepis • składniki • przygotowanie

Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Tarta z botwinką

Tarta idealna na wiosenne obiady. Botwinka świetnie sprawdzi się w nadzieniu tarty. Sprawdź, jak ją zrobić!

Czas przygotowania
80 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni

Składniki

pieprz biały - 1 szczypta
masło - 50 g
woda - 20 ml
mąka gryczana - 20 g
mąka pszenna - 80 g
botwina - 300 g
pieprz czarny - 1 szczypta
jajko - 2 szt.
ocet - 1 łyżka
olej - 2 łyżki
pistacje - 60 g
por - 1 szt.
sól - 1 szczypta
tymianek świeży - 10 g
limonka - 1 szt.
ser cheddar - 50 g
ser ricotta - 400 g

Instrukcje przygotowania

1.WYRABIAMY CIASTO:
Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.
2.PODPIEKAMY CIASTO:
Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.
3.PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE TARTY I PIECZEMY:
Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.
Tarta z botwinką

Czas przygotowania

80 min

Liczba porcji

Liczba porcji - 4

Poziom trudności

średni

Składniki

Instrukcje przygotowania

1

WYRABIAMY CIASTO

Mąki wysypujemy na blat, dodajemy pokrojone w mniejsze kawałki schłodzone masło i starty na tarce o drobnych oczkach ser. Siekamy składniki nożem, aż do połączenia się składników. Wbijamy jajko, dolewamy wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto wyrabiamy krótko rękoma. Następnie zawijamy w folię spożywcza i wkładamy do lodówki na 20 minut.

2

PODPIEKAMY CIASTO

Ciasto rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim formę. Na ciasto wykładamy kawałek papieru do pieczenia, obciążamy ryżem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pieczemy przez 10-15 minut. Ciasto wyciągamy i studzimy.

3

PRZYGOTOWUJEMY NADZIENIE TARTY I PIECZEMY

Botwinkę kroimy drobno i parzymy w małej ilości wody z dodatkiem octu lub soku z cytryn. Białą część pora siekamy i przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Ricottę mieszamy z botwinka. Dodajemy sok i skórkę otartą z limonki. Dorzucamy posiekany tymianek, pokruszone pistacje, jajka oraz starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz przekładamy do formy z wystudzonym ciastem. Wkładamy ponownie do piekarnika, tym razem rozgrzanego do 180°C, i pieczemy 20-25 minut.

Wartości odżywcze

📊

Wartość energetyczna na całe danie

2735,6 kcal

📊

Wartość energetyczna na 1 porcję

683,9 kcal

🥑

Tłuszcz

45,9 g

🌾

Węglowodany

42 g

🥬

Błonnik

29,6 g

💪

Białko

29,6 g

Podobne przepisy