Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia • przepis • składniki • przygotowanie
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UBIJAMY MASŁO
Do miski dodajemy masło i miksujemy je na wysokich obrotach, aż do uzyskania puszystego kremu.
DODAJEMY CUKRY
Do miksowanego masła dodajemy powoli cukier puder oraz cukier wanilinowy, cały czas miksując.
DODAJEMY TWARÓG
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli twaróg. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
UKŁADAMY HERBATNIKI NA FOLII
Rozkładamy na desce duży arkusz folii aluminiowej i na środku układamy jasne herbatniki w kształt prostokąta (3 herbatniki dla krótszego boku i 12 herbatników dla dłuższego).
SMARUJEMY CIASTKA MASĄ
Rozsmarowujemy ponad połowę (ok. ⅔) masy serowej po herbatnikach, starając się nie przesuwać ich na desce.
UKŁADAMY KOLEJNE HERBATNIKI
Układamy kolejną porcję herbatników (tym razem kakaowych) na rozsmarowanej masie.
SMARUJEMY HERBATNIKI MASĄ SEROWĄ
Smarujemy delikatnie herbatniki masą serową, tak aby je ze sobą połączyć. Na środku masy formujemy wałek z pozostałej masy.
DODAJEMY BANANY
Banany obieramy i skrapiamy z każdej strony sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Układamy je na środku, na kremie.
FORMUJEMY CHATKĘ
Ostrożnie podnosimy folię za dłuższe boki, aby uformować z herbatników i masy trójkąt. Dociskamy boki i wyrównujemy krem tam, gdzie to potrzebne.
CHŁODZIMY CIASTO
Chatkę owijamy dodatkową porcją folii aluminiową i wkładamy ją do lodówki na ok. 3,5 h, a najlepiej na całą noc.
PODGRZEWAMY ŚMIETANKĘ
Do rondelka wlewamy śmietankę i podgrzewamy ją, ale bez doprowadzania do wrzenia.
DODAJEMY CZEKOLADĘ
Kruszymy czekolady i dodajemy je do śmietanki. Ściągamy rondelek z kuchenki.
MIESZAMY POLEWĘ
Mieszamy polewę, aż składniki się połączą. Może to potrwać kilka minut, a śmietanka może wydawać się zwarzona. Gdy utworzy się jednolita masa, można jeszcze delikatnie podgrzać ją na małym ogniu, cały czas mieszając.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Gdy polewa zgęstnieje, wyciągamy ciasto z lodówki i odwijamy je z folii. Polewamy ciasto polewą z wierzchu, tak aby pokryła równo wszystkie boki.
OZDABIAMY CIASTO
Górę ciasta posypujemy orzeszkami. Pozostawiamy ciasto na blacie, aż polewa stwardnieje.
PONOWNIE CHŁODZIMY CHATKĘ
Gdy polewa zrobi się twarda, wsuwamy ciasto ponownie do lodówki i pozostawiamy je na godzinę do schłodzenia. Po godzinie spędzonej w lodówce chatka jest gotowa do zjedzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5495,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1099 kcal
Tłuszcz
69 g
Węglowodany
99,1 g
Błonnik
5,7 g
Białko
23 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z topinamburem
Szukasz pomysłu na topinambur? Wypróbuj przepis Darii na sałatkę z dodatkiem cykorii, orzechów, granatu i borówek!

Jajecznica na 3 sposoby
DG wie, że jajecznica to niekończące się źródło kombinacji! Poznaj jego sposoby na pożywne śniadanie!

Duszone buraczki do obiadu
Duszone buraczki to pyszny i często spotykany dodatek do obiadów, zwłaszcza tych podawanych z ziemniakami i mięsem. Sprawdź, jak szybko można je przygotować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gulasz z dzika z grzybami
Przyrządź doskonały obiad z dziczyzny – gulasz z dzika z grzybami według pomysłu Grzegorza Russaka!

Baozi — azjatyckie bułeczki z wieprzowiną
Miękkie, puszyste i wypełnione soczystym farszem bułeczki — baozi z wieprzowiną to danie, które potrafi rozkochać w sobie od pierwszego kęsa. Jak zrobić to orientalne danie? Poznaj nasz przepis na azjatyckie bułeczki na parze z wieprzowym farszem!

Łatwy piernik z bakaliami, przekładany powidłami
Jeśli kochasz pierniczki, przygotuj piernik w nieco większej, rodzinnej wersji! Niech dom wypełni się świątecznymi aromatami a żołądki łasuchów – najlepszym, bo domowym ciastem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Brownie z bitą śmietaną i cytrusami
Aksamitne ciasto czekoladowe z masą śmietanową i grejpfrutami - doskonała fuzja smaków.

Grillowe wypieki na słodko i wytrawnie
Co robią Kinga i Karol na grillu? Brownie z powidłami, boczek i chrupiące chlebki naan – zobacz, że na grillu przygotować można wszystko!

Migdałowe ciasto pleśniak – przepis
Trzy warstwy ciasta kruchego, żel z owoców leśnych i do tego beza! Zobacz, jak przygotować ciasto idealne.